Най-емблематичните филмови прически от миналия век

Одри Хепбърн

Често филмите се превръщат във вдъхновение за едно или повече поколения. През миналия век те са били повече от проста екранизация. Най-емблематичните от тях са налагали нови модни тенденции в прическите неведнъж. Ето кои са най-популярните прически от филмите от миналия век:

Луиз Брукс в Кутията на Пандора

Немският филм от 1929 година налага модата на късото каре. Милиони жени полудяват по прическата, превърнала се в запазена марка на Брукс.

Елза Ланчестър в Булката на Франкенщайн

Филмът от 1935 година се фокусира върху любовта между чудовището и актрисата. Прическата ѝ безспорно подсилва драматичния ефект – тъмни коси, вдигнати високо на тила и накъдрени на вълни, с няколко бели кичура отстрани. Прическата е доста дръзка за времето си и се превръща в емблематична за десетилетието.

Мерилин Монро в Джентълмените предпочитат блондинки

Платинените къдрици стават запазена марка на Монро през 1953 г. Именно те и носят бленуваната слава и я превръщат в секс-символ и модел за подражание.

Одри Хепбърн в Закуска в Тифани

В този филм от 1961 година за пръв път в киното се появява прическата, комбинация от бебешки бретон и тиара. Тя се оказва изключително успешна, но само в този филм.

Елизабет Тейлър в Клеопатра

Прическата във фараонски стил изгрява на екрана през 1963 година. Ролята на Клеопатра първоначално трябвало да се изпълнява от Дороти Дендридж, но в крайна сметка била изиграна от Тейлър. Прическата ѝ задължително върви с много украшения, които се поставят по краищата на множеството плитки, както и много силен грим.

Бриджит Бардо в Презрение

Филмът от 1963 година доказва, че френските жени притежават всичко – перфектен бретон, обем и вълни, в комбинация с перфектно позиционирана лента за коса.

Фей Дънауей в Бони и Клайд

Перфектно правите коси на Дънауей станаха причина за създаването на преси за коса.

Ан Банкрофт в Абсолвентът

Екранизацията от 1967 г. за първи път показва, че е напълно възможно да бъдат съчетани изсветляване на петна с нетрадиционен сиво-рус кичур.

Миа Фароу в Бебето на Розмари

Късата прическа на Фароу е най-обсъжданата във филмовата история. Всъщност тя е изключително подходяща за майката на детето на Сатаната, която е доста заета във филма.

Али МакГроу в Любовна история

Подредената коса с път по средата става хит не само за 1970 година, но и за следващото десетилетие.

Пам Гриър в Кофи

Филмът излиза през 1973 година и категорично заявява на света, че е крайно време да се сложи край на дискриминацията. Афроприческата на Пам само потвърждава това. Тя я затвърждава във филма Фокси Браун през 1974 г. и я превръща в неделима част от сексапила на 70-те години.

Мишел Пфайфър в Белязаният

Филмът от 1983 година показва, че каквото и да ти се случва, прическата на една истинска дама трябва да е перфектна.

Джулия Робъртс в Хубава жена

Един от най-емблематичните филми на всеки времена бе излъчен за пръв път през 1990 г. Той пленява всеки както с историята си, така и с неукротимите кестеняви къдрици на Джулия Робъртс.

Джанет Джаксън в Поетичната Джъстис от 1993 година

Дългите до кръста тъмни плитки вдъхновиха цяло десетилетие.

Уинона Райдър

Уинона Райдър в Хапки от реалността от 1994 г. Лесната и леко разрошена прическа на Райдър се превръща в стилен избор за 90-те. През същата година Ума Търман налага и синьо-черният боб и ултра равния бретон във филма Криминале.

Мила Йовович в Петият елемент от 1997 година

Бебешки бретон, къса прическа, леко израснали флуоресцентни корени – безспорно доста запомняща се прическа.

Ким Бейсинджър

Ким Бейсинджър в Поверително от Ел Ей

През 1997 година в крайна сметка се налага изключително разчупената прическа на Бейсинджър – разделена на две асиметрични части коса, накъдрена на големи вълни – една истинска феерия от блясък и стил.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати