История на масажа – лечебното докосване с ръце

масаж

Масажът е един от универсалните методи за лечение и релаксиране на цялото тяло. Историята на този тип докосване започва още в Древен Египет.

Масажът доказано е сред шестте начина, чрез които човек може да намали тревожността. За цялостно тонизиране се съчетава с ароматерапия. От самата си поява до днес той се прилага чрез поглаждане, разтриване, размачкване и ударно-вибрационни техники, приложени върху определени зони или цялото тяло.

Думата масаж идва от древногръцкия термин masein или massev – в превод поглаждам, разтривам и размачквам. Един от най-ранните исторически паметници, даващи сведения за прилагане на лечебното докосване с ръце, е папирус на Еберст от 5000 г. пр. н.е.

Древните египтяни съчетавали масажната техника с баня. Освен те, с лечебното докосване били запознати още в Япония, Китай, Индия и други. В Древен Китай дори са съществували лечебно-гимнастични школи за подготовка на лекари. Една от застъпените дисциплини там бил именно масажът.

масажиране

В Аюрведа – древната индийска медицинска техника има отделна секция, в която е описано как чрез масаж, комбиниран с корени, масла, минерали и метали, се лекуват травми. В Древна Гърция пък съществувало понятието спортен масаж. Всеки атлет и боец задължително използвал лечебното докосване като средство за закаляване на тялото.

Днес освен за лечение и релакс, масажът се използва и за разкрасяване. Дамите го използват за изглаждане на бръчици, за тонус и здравословен вид на кожата. Антицелулитните масажи също са много актуални.

В домашни условия се препоръчва сух масаж, който е своеобразна превенция срещу образуването на целулит и разбиването му. Проблемните зони се разкриват с четка на сухо. Така се стимулира лимфния дренаж и се подобрява кръвообращението.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати