Марокански сапун - черното чудо от природата, което те прави красива

Марокански сапун
Снимка: Destinationsante

Черният сапун е един естествен и уникален по рода си продукт, който задължително трябва да присъства и във вашата баня. Той е незаменима част от мароканската традиция на хамама, по-популярна у нас като турска баня.

Мароканският сапун е по-различен от обикновените сапуни. Той представлява кремообразна паста. Приготвеният в Мароко сапун е съставен от зехтин и цели маслини. Те се намачкват и накисват в сол и т.нар. поташ, по-известен у нас като калиева сол.

Специфичният марокански сапун е богат на витамин Е и антиоксиданти. Всеки може да го използва, тъй като е подходящ за всеки тип кожа. Подхранва, овлажнява и ексфолира кожата в дълбочина, почиства я и я омекотява – истинско бижу.

За да се възползвате от ефекта на мароканският сапун, е нужно да обтриете цялото тяло под душа. Оставете да действа за около 10 минути. Мароканският сапун ще премахне мъртвите клетки и ще изведе токсините от тялото. Това освен всичко друго стимулира процесите на отслабване.

Мароканският сапун е само част от африканската традиция за производство на подобни продукти. Той е горещо препоръчван на хората с кожни проблеми. Има способността да изглажда фините линии, да премахва тъмните петна. Освен това лекува различните ранички и елиминира акнето.

Черен сапун
Снимка: Alassala Natural Beauty

Оригиналният африкански сапун се различава от мароканският. В обичайния случай той се приготвя от пепелта на различни местни растения. Масово се използват живовляк, какао, палмово дърво и други. Към пепелта се добавят палмово и кокосово масло. В някои случаи в състава се включва и масло от палмови ядки. Съставките варират, тъй като различните африкански общества и племена използват различни тайни рецепти за приготвянето му. Това е и причината мароканският да е толкова различен от традиционния сапун.

Африканските сапуни се считат за едни от най-здравословните в световен мащаб. Изключително полезни, те съдържат процент желязо, както и витамин А и Е.

Красива кожа

Една от неподозираните способности на сапуните от Африка е UV защитата. Тя е налична, ако в състава им има масло от шеа. Може да се използва от всички хора във всички възрасти и по всяко време. Подобно на мароканския, и традиционно африканският сапун лекува ранички и акне и премахва тъмни петна.

Виж повече

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари