ezine.bg»Статии»Красота»Коса»Откъде идват буйните ти къдрици? Виж само тук

Откъде идват буйните ти къдрици? Виж само тук

Къдрава коса

Къдравата коса е нещо толкова красива и секси, че дамите с прави кичури определено има защо да завиждат. Глобална козметична индустрия и стотици методи помагат на недокоснатите от това съвършенство да се сдобият със закачливи къдрички. Каква обаче е причината някои хора да са къдрави, а други – не?

Теориите, които се опитат да отговорят на този въпрос, са много. Години наред се смяташе, че това някои хора да имат къдрава коса, а други – права, се определя от формата на косъма. Този с кръгло и напречно сечение трябва да е прав, онзи с елипсовидно сечение - вълнообразен, а този с плоско сечение - къдрав. Друга теория обаче твърди, че при къдравата коса едната страна на косъма расте по-бързо от другата и затова той се накъдря. А това определено звучи доста странно.

Днес учените са склонни да се обединят около едно общо мнение. Според тях къдравата коса е резултат от формата на фоликула на косъма, която изглежда се контролира от определен ген.

Освен по форма къдравата коса се различава от правата и по структура на косъма. Така например човек с къдрава и мазна коса рядко се среща. В това има логика. Мастният секрет, който се произвежда от мастните жлези във фоликула, по-лесно преминава по правия косъм, отколкото по къдравия. Хората с къдрава коса знаят, че тя изсъхва лесно, поддържа се трудно и често е неконтролируема. Колкото и да е неприятно това, има и плюс - цъфтящите краища са рядкост.

Къдравата коса е по-различна от правата и на химическо ниво. Косъмът е изграден от протеина кератин, който изгражда още кожата и ноктите. Атомите при къдравелките са с по-голямо разстояние и косъмът се накъдря. Колкото повече разстояние, толкова по-къдрава е косата.

Фоликулите представляват малки отвори в кожата, от които косата расте. При хората с къдрава коса фоликулите изглежда се стесняват в горния си край. Предполага се, че форма сбива по-нагъсто кератиновите молекули съдържащи серни атоми. Това води до по-голямо разстояние между космите, респективно и по-къдрава коса.

Къдрици

Дали сме къдрави или не зависи най-вече от гена. Когато наследим два различни гена за определен белег, единият взема превес. Доказано е, че така например генът за дълги мигли е доминантен над гена за къси мигли. Ако наследите и двата от родителите си, ще имате дълги мигли. Другият ген се нарича рецесивен и се проявява при индивида само ако е наследен и от двамата родители.

Същото е и с гена за къдрава коса. Той е частично доминиращ над този за права. Когато човек наследи по един от двата, може да има средно къдрава коса.

За момента учените нямат теория защо и как са еволюирали различните типове. Предполага се, че когато първите хора са напуснали Африка и са се заселили в по-студени и облачни региони, правата коса е еволюирала. Тя им е предоставяла по-добра защита от студа за сметка на по-слабата защита от ултравиолетовата светлина.

Теорията е на път да бъде отхвърлена. Тестовете показват, че къдравата коса всъщност предоставя по-добра защита срещу УВ светлината. В същото време правата задържа въздух близо до скалпа, намалявайки загубата на топлина.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати