ezine.bg»Статии»Красота»Коса»Пет причини за косопада

Пет причини за косопада

1 от 5 Снимки

Физическа травма


Всеки вид физическа травма като операция, различна фрактура или тежко заболяване може да причини временна загуба на коса, наречена telogen effluvium. Според проучване косата има три различни фази: на растеж, на почивка и на окапване.

Когато организмът преживее стресиращо събитие, това може да разстрои цикъла на косата, като удължи последния цикъл, в който губим коса. Косопадът често става забележим три до шест месеца след травмата.
Професионална UV- LED Лампа за Маникюр с таймер
Практичен аксесоар за вашия дом:
Професионална UV- LED Лампа за Маникюр с таймер
49.99 лв.
Виж ››

Косопадът е проблем, който може да се случи на всеки – и на жените, и на мъжете. Той е изключително неприятен и повечето хора трудно приемат раздялата с косата си.

Естествено, възниква въпросът защо хората страдат от косопад? Експерти твърдят, че причините са разнообразни – от начина ни на живот, храната, която консумираме, до различни по вид заболявания.

Косата е съставена от вид протеин, наречен кератин, който се произвежда в космените фоликули на скалпа. Тъй като фоликулите произвеждат нови косми, старите клетки се изтласкват през повърхността на кожата.

Всеки косъм, който виждате, всъщност се състои от мъртви кератинови клетки. Няколко фактора могат да разстроят нормалния цикъл на косата и да причинят загубата й повече от нормално. Според изследвания всеки възрастен има на главата си около 100 000 до 150 000 косми и губи до 100 от тях дневно.

За нормален косопад се счита падането на приблизително 100-125 косъма на ден. Те обаче се заместват. Истинската загуба на коса възниква, когато загубените косми не се възстановят или когато ежедневната загуба на коса е по-голяма от 125 косъма. Вижте в горната ни галерия основните пет причини за този неприятен проблем.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати