ezine.bg»Статии»Красота»Козметика и Козметични Процедури»Най-после! Откриха безвредна боя за коса

Най-после! Откриха безвредна боя за коса

Боя за коса
Магнитни стелки за акупресура
Препоръчано за теб:
Магнитни стелки за акупресура
13.00 лв.
Виж ››

Безвредна боя за коса – да, вече има такова нещо. Тя е произведена на база на елемента графен.

Графенът се оказа идеален материал за боя за коса. Наричан материал-чудо, той е използван от американски учени, за да разработят нов вид боя за коса, която не е токсична и не уврежда косъма.

Традиционните бои, колкото и да са щадящи, проникват в косъма. Те използват разяждащи химикали като амоняк и кислородна вода. Първо отварят кутикулните люспи, за да навлезе оцветителят в косъма, а след това предизвикват реакция в него за по-силен цвят. Това не само изтощава косата. Лошото е, че някои от тези съединения са доста токсични.

За разлика от обикновените бои, новата покрива клетките благодарение на гъвкавостта на графеновите листове. Тя прилепва за косъма с помощта на нетоксични полимерови свързващи агенти. Благодарение на всичко това тя не изтощава косъма.

Бои за коса

Боята от графен е изключително трайна. Тя издържа на 30 измивания. Причината - графенът отблъсква водата.

Графенът е черен. Това прави боята най-удачна за тъмни цветове. Учените от Северозападния университет в Еванстън, Илинойс, са използвали за боята окис на графена, който е светлокафяв, но може да бъде потъмнен. Графенът е електропроводим, а боята елиминира статичното електричество.

Боядисване на косата

Графенът е материал, открит през 2004 г. от Андре Гейм и Константин Новоселов. Двамата спечелиха Нобелова награда за това през 2010 г. Това е графит с дебелина от само един атом, а структурата му е много здрава и провежда изключително добре електричество и топлина. Хубавото му е, че той е 200 пъти по-здрав от стоманата, по-проводим от медта и по-гъвкав от каучука.

Графенът има много възможните за приложения - в електрониката, биомедицинските устройства, за филтриране на вода, за слънчеви панели и батерии. Цената му обаче е доста висока, което го прави ограничен за употреба. Това ще направи приложението му в козметиката и най-вече боите за коса доста трудно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати