Почистващи продукти за лице! Кой е най-подходящ според типа кожа?

Почистване на лице

Ежедневното почистване и грижа за кожата са предпоставка за поддържането на здрав и жизнен външен вид по-дълго време. Натрупаните замърсявания (околна среда, грим и др. ) и излишен себум (нормалния защитен секрет произвеждан от жлезите в кожата) нарушават защитните механизми на кожата, нейното дишане и влошават нейния външен вид. Всекидневното почистване е важно за добрия външен вид, сутрин преди нанасяне на съответния дневен крем (хидратираща, противостарееща грижа, база за грим) и вечер за отстраняване на грима и замърсяванията. След почистване съставките на подхранващата грижа (серум, еликсир, крем) проникват по-добре и имат по-интензивен ефект.

Мицеларна вода

Мицеларна вода

Универсален начин за почистване, подходящ за всеки тип кожа, са мицеларните води. Те представляват леки водни разтвори на деликатно действащи повърхностно активни вещества (ПАВ), образуващи мицели. Молекулите на ПАВ в единия си край са хидрофилни (от гр. hydro - вода, philia - обич) – ориентират се към водата, докато другия край е хидрофобен („не обича водата“; от гр. phobia - страх) и по този начин образуват мехурчета, наречени мицели. Те успешно затварят в сърцевината си хидрофобни вещества, каквито са голяма част от замърсяванията, грима и излишния себум. Мицеларната вода се използва чрез обтриване с памучен тампон върху лицето, шията и делколтето, като почиства и хидратира кожата, без да е необходимо изплакване. Съществуват специални мицеларни води за склонна към омазняване кожа, които освен почистващи и хидратиращи, съдържат и себорегулиращи съставки (намаляващи омазняването), като при тяхното нанасяне трябва да се избягва зоната около очите, за да не се предизвика изсушаване.

Тоалетно мляко

Лосион за лице

Тоалетните млека имат по-гъста и богата на липиди текстура. Те са подходящи за почистване, включително околоочен контур, при по-сух тип кожа. Богатата текстура на тоалетните млека компенсира сухотата и предпазва от загуба на вода (дехидратация) и лющене, но понякога оставят филм върху кожата, което може да се коригира с обтриване с тоник или изплакване с хладка вода.

Гелове и пяни за лице

Пяна за лице

Повечето отизмивните гелове и пяни са предназначени за склонна към омазняване кожа (т. нар. мазна кожа) и съответно не са подходящи за зоната около очите. Отстраняват добре фон-дьо-тен с висока устойчивост и текстури с висок слънцезащитен фактор.

Двуфазни лосиони

Дифузни лосиони

Съществуват специални продукти за почистване на околоочния контур и клепачите, т. нар. двуфазни лосиони. Съдържат две фази, които не се смесват една с друга – водна (разтваря водоразтворимите замърсявания) и маслена (липидна) фаза (разтваря водонеразтворимите замърсявания).

Двете фази се хомогенизират, чрез разклащане преди нанасяне на лосиона с памучен тампон и премахват лесно дори водоустойчив грим, без необходимост от силно търкане на нежната околоочна зона.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати