Витамини и добавки против побеляване на косата

Витамини и добавки против побеляване на косата
Снимка: Instagram

Много фактори, като стрес, напредването на годините, генетична предразположеност, могат да причинят побеляването на косата.

Ниските нива на някои витамини и минерали също могат да имат роля в загубата на цвят за косата ви. Малко известен факт е, че приемът на някои видове храни, съдържащи именно тези хранителни добавки, може да предотврати побеляването и дори да възстанови част от загубения вече цвят.

Витамин B5, или пантотенова киселина, играе важна роля за поддържането на здравето и цвета на косата. Именно ниските нива витамин B5 са една от причините за посивяването на косата. Чрез увеличаване на нивата му може да спрете този процес и дори да добавите малко цвят на косата си. Витаминът също играе важна роля за отпора на организма срещу стреса. Тъй като стресът е една от основните причини за загубата на цвят, можем да кажем, че витаминът ни пази от загуба на цвят и по този параграф.

Витамини и добавки против побеляване на косата
Снимка: Instagram

Витамин А спомага за производството на здрав себум. Себумът е мастно вещество, което се произвежда от мастните жлези, които лежат точно под кожата на главата. Той има важно значение за здравето и цвета на косата.

Витамин С също играе важна роля срещу загубата на цвят. Освен всички известни здравословни качества, витаминът е антиоксидант. Антиоксидантите защитават клетките на човешкото тяло от окисляване и вредите, причинени от въздуха. Това запазва косата в естественото ѝ състояние и тя не посивява.

Витамини B6 и B12 са други два от витамините от Комплекс В, които спомагат за здравата кожа и коса. B6 може да помогне на възстановяването на оригиналния цвят на косата след заболяване или недостатъчност. Изследвания показват, че комбинираният прием на В 12 заедно с фолиевата киселина може да възстанови косата до оригиналния си цвят.

Витамини и добавки против побеляване на косата

Инозитол, вещество, което се намира естествено в човешкото тяло, може да насърчи растежа и цялостното здраве на косата.

Витамин Н, по-често известен като биотин, е важен за здравето на косата. Дефицитите на биотин често са свързани с преждевременна загуба на коса. Съставката се среща в много добавки за здравето на косата, които помагат за възстановяване на цвета. За най-добри резултати приемайте биотин, заедно с витамин B5 и инозитол.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Нали
Нали
12.12.2019 15:37
Много хубава и полезна статия. Приятно ми беше да науча нещо ново
0
0