Ezine.bg»Статии»Красота»Коса»Как да възстановим белите коси

Как да възстановим белите коси

4 от 4 Снимки

4. Тиква и кокосово масло


В тиквите има високо съдържание на меланин. Точно затова следващата рецепта ще ви помогне ефективно да възстановите пигментацията на меланин в косата си. Настържете две обелени парчета тиква. Залейте ги с кокосово масло и ги оставете да престоят за два дни на хладно, като ги покриете с найлон. След това добавете малко вода и ги сварете. Намачкайте ги, докато се образува еднородна смес. Ако е много гъста, разредете с кокосово масло. След това нанесете сместа върху косата си и оставете да престои за два часа. Измийте с хладка вода.

Белите коси могат да бъдат кошмар, особено за жените. За съжаление, това е универсален и широко разпространен проблем, който възниква, когато меланоцитите около космения фоликул намаляват количеството меланин, който произвеждат, или производството спира напълно. Косата е произведена предимно от протеин, наречен кератин. Когато расте, меланоцитите около космения фоликул инжектират меланин в кората на косъма, което води до тъмния ѝ цвят. Кератинът без меланин има жълтеникаво-сив цвят, така че когато меланоцитите изчезнат, косата започва да губи цвета си.

Има няколко причини за това намаляване на производството на меланин. Някои са естествени като например генетиката, възрастта и естествените химически промени в организма. Други причини се дължат на външни фактори, които могат да бъдат лекувани, като диета и стрес.

Много химически бои за коса съдържат амоняк, който е промишлен избелващ агент и сериозно уврежда косата в дългосрочен план. Винаги избягвайте шампоани на основата на химикали и вместо това използвайте билкови продукти. Други външни причини могат да бъдат по-трудни за избягване - като замърсяване.

Не се отчайвайте, ако вече сте достигнали етапа, в който косата ви вече е посивяла или побеляла. Има начини да я възстановим. Вижте как в следващата галерия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати