ezine.bg»Статии»Красота»Лице и Тяло»Как да се справим с обърнатия косъм

Как да се справим с обърнатия косъм

Обърнат косъм
Професионална UV- LED Лампа за Маникюр с таймер
Практичен аксесоар за вашия дом:
Професионална UV- LED Лампа за Маникюр с таймер
49.99 лв.
Виж ››

Обърнатият косъм не е опасен, но може да бъде изключително дразнещ и създаващ неудобство. Появява се под формата на малка червена подутина, подобна на пъпка. Причините за неприятното образувание са няколко. Основната сред тях е мъртва кожа, която запушва космения фоликул и предотвратява нормалния растеж на косъма. Друга причина е неправилното бръснене, което е в посока, противоположна на растежа.

Обърнатият косъм предизвиква дразнене на кожата, което води до подутини по нея. В много редки случаи това може да доведе до възпаление или до болезнени усещания в областта на врастването на косъма.

Основно образуванието води до сърбеж и раздразнение, което е особено дразнещо, ако имате няколко обърнати косъма. При мъжете врасналите косми често се появяват като куп малки подутини по брадичката, бузите или врата след бръснене.

При жените такива косми са често срещани на краката, както и в областта на гениталиите и подмишниците. Можете също така да получат враснали косми и на бедрата.

Епилация

Често проблемът с обърнатия косъм се решава от само себе си, след като причини няколко дни неудобство. Все пак, ако не изчезне до седмица, това може да доведе до леко кожно възпаление, до потъмняване на кожата и в редки случаи дори до поява на белег на раздразненото място, ако при сърбежа сте го надраскали.

Ако обърнатият косъм ви притеснява или е довел до възпаление, посетете личния си лекар. Проблемът може да се реши почти безболезнено със стерилна игла или с лек, повърхностен разрез на кожата със скалпел.

В редки случаи може да се стигне до предписване на лекарства като стероиди, които да намалят отока и дразненето или антибиотик срещу възпалението.

Враснали косми

Няма реално лечение за обърнат косъм, освен ако не сте мъже и не сте решили да си пуснете брада. Сигурни сме, че дамите, решили да си отгледат гъста, добре поддържана брада, са единици. По-дългите косми не са с толкова остри краища, така че не дразнят кожата и не могат да се обърнат. Но за мъжете, които предпочитат гладко бръснене, както и за повечето жени, избягването на бръснача може да не е опция.

За да предотвратите врастването на космите, всеки ден разтривайте лицето си с кръгово движение, използвайки мокра кърпа или ексфолиант. Бръснете се с остър бръснач или ножче, не използвайте изхабен. Почиствайте добре кожата си с топла вода преди бръснене. Освен това се бръснете в посока на растежа на косъма.

Не се бръснете твърде близо до кожата. Оставете малко от косъма, ако можете. Поставете на кожата си хладка кърпа след бръснене, за да намалите дразненето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати