Ezine.bg»Статии»Красота»Коса»Изненадващи фактори, провокиращи косопада

Изненадващи фактори, провокиращи косопада

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
945522k

Оказва се, че продължителното излагане на стрес е сред факторите, които оказват сериозно негативно влияние върху здравето на косата. Когато жената се намира под непрекъснато напрежение, настъпва специфично състояние, познато като телоген ефлувиум.

Жените с този проблем обаче не губят напълно своята коса, но за сметка на това косъмът значително изтънява. Телоген ефлувиум засяга най-вече скалпа, но понякога може да обхване и други окосмени части от тялото – веждите например.

Друга причина за косопада при жените е прекалената употреба на различни стилизиращи продукти. Ако често подлагате косата си и на топлинна обработка (сушене, изправяне), тя до такава степен може да се навреди и накъса, че в крайна сметка да окапе.

Друга сериозна причина за обилния косопад при жените е проблем с щитовидната жлеза.

Още виновници на състоянието могат да са смяната на сезоните, синдромът на поликистозните яйчници, реакция към някои лекарства (за кръвно, противозачатъчни, антидепресанти).

Анемията много често причинява косопад. Жените, които се подлагат на строги диети често страдат от дефицит на желязо, а един от основните симптоми е сериозната загуба на коса.

Дефицитът на витамин В и слабото кръвоснабдяване на главата са сред по-рядко срещаните причини за косопада.

Имайте предвид, че е нормално да падат между 60 и 100 косъма на ден и това състояние не бива да причинява тревога. Ако обаче косопадът е по-сериозен, най-добре е да се проведе консултация със специалист, който да установи основният проблем.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати