Така ще се справите със сухата кожа

Така ще се справите със сухата кожа

Кожата е един от най-важните органи в човешкото тяло и ние трябва да полагаме ежедневни грижи за нея, за да я поддържаме красива, здрава, сияйна и еластична. За никого не е тайна, че тя е нашата защитна обвивка, която е изложена всекидневно на различен тип стрес - замърсена околна среда, неблагоприятни атмосферни условия, УВ-радиация и др. Затова трябва да сме особено внимателни в грижата си към нея и да я спасим от дехидратация, сухота и лющене.

Обикновено проблемът суха кожа се появява през есента и зимата поради рязката промяна на времето. Това е така, тъй като част от характеристиките на този тип кожа са ниското ниво на себум, проблеми със задържането на влага и повишена чувствителност.

Сред факторите, които способстват за сдобиването с т.нар. суха кожа, са също прекаляването с почистващите продукти, агресивното третиране на кожата, горещите вани, ниската влажност, недостатъчния прием на вода и течности, прекомерното излагане на слънце и т.н.

Многобройните проблеми като раздразнения, усещане за опъване и дори отделяне на повърхностния слой кожа срещат своето решение с допълнително хидратация и повече специализирани грижи.

Така ще се справите със сухата кожа

В домашни условия е необходимо редовното прилагане на овлажняващи продукти, като за предпочитане са кремовете на липидна, а не на водна основа. Разбира се, съществуват и много натурални и достъпни методи за възраждане на кожата. Особено подходящи са маските с продукти, които могат да се намерят във всеки дом – зехтин, мед, кисело мляко, кокосово масло, етерични масла и др.

Друг ключов момент в ежедневната грижа за кожата е нейното почистване. От особена важност е да почиствате кожата си редовно, но без да прекалявате. В противен случай рискувате да премахнете естествените ѝ овлажнители.

При чувствителна, нетолерантна или вече увредена кожа е препоръчително да избягвате честото миене със сапун, както и агресивни козметични продукти.

Така ще се справите със сухата кожа

За да се спасите от проблема суха кожа, трябва да я защитавате от вятър, студ и слънце, да овлажнявате въздуха в помещението, в което седите, да се храните здравословно, да приемате повече витамин D и не на последно място – да пиете повече вода.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати