Ezine.bg»Статии»Красота»Красива Усмивка»Откажи се от тези вредни навици, ако искаш по-бели зъби!

Откажи се от тези вредни навици, ако искаш по-бели зъби!

Кафе с бисквитка

Ако сте разглеждали скоро снимките с приятелите ви и сте забелязали, че вашата усмивка не е толкова сияйна като на останалите и зъбите ви са станали по-жълти отпреди, това определено е проблем, не просто суета. Питате се на какво може да се дължи неприятния оттенък? Е, отговорът на този въпрос се крие в следващите редове.

Възможна причина е изтъняването на емайла, който е бял, което води до прозирането на дентина, който, както се досещате, е жълт на цвят.

Пожълтяването и петната по зъбите ви могат да се дължат и на храните и напитките, които консумирате, както и на други често срещани навици, от които е добре да се откажем, за да се радваме на бели зъби и холивудска усмивка.

Една от големите опасности за здравето на зъбите е сухата уста, защото слюнката съдържа съединения, поддържащи балансирана среда. Ако използвате прекалено често вода за уста или сте избрали твърде киселинна, ще се наруши деликатният баланс. Освен това слюнката измива зъбите, като намалява бактериите и натрупването на петна. Много от водите за уста са твърде киселинни, което определено носи свеж дъх, но вреди на емайла.

До неприятния цвят на зъбите води и консумацията на кисели плодове и зеленчуци. Това съвсем не означава, че трябва да изключите от менюто си цитрусите, доматите, газираните напитки и салатните дресинги, които са на базата на оцет, но е добре след това да си изплакнете устата или да изпиете малко вода, за да се предотврати оцветяването.

Жълт оттенък на зъбите ви е твърде вероятно да се появи и след консумацията на боровинки, тъмни чайове и червено вино.

Ако искате да имате по-бели и здрави зъби, непременно откажете цигарите. За никого не е тайна, че тютюнопушенето, освен че оцветява зъбите, води и до други проблеми в устната кухина, като заболявания на венците, кариеси и сухота.

Сред вредните привички, от които трябва да се откажете, е и прекомерната консумация на кафе.

Въпреки че е важно редовно и хубаво да изчетквате зъбите, невинаги по-голямото налягане и скорост означават по-здрави зъби. Дори това може да има противоположен ефект. Ако пък и пастата ви за зъби съдържа абразивни частици или търкате прекалено силно, е напълно възможно да изтриете тънкия слой емайл и да изложите на показ дентина.

Ако зъбите ви вече са пожълтяващи, консултирайте се с вашия зъболекар за професионални възможности за избелване, както и съвети за промяна на навиците ви. Има възможности, но преди всичко – не забравяйте да се усмихвате!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати