ezine.bg»Статии»Красота»Козметика и Козметични Процедури»Ароматни масла, близки до човешката кожа

Ароматни масла, близки до човешката кожа

Масло

Ароматните масла, които намират приложение в съвременната козметика, са толкова много, че едва ли има вече растение, от което да не се извличат ценни съставки за козметичната индустрия. В морето от предложения трябва да се търсят тези, които са наистина най-полезни.

Трябва да се вземат предвид фактори като индивидуалните особености на кожата и е най-добре да се ползват онези растения, които са типични за дадената географска ширина. Така ще се минимизират възможностите за поява на алергични реакции.

Масла, близки до човешката кожа. са бадемово, кайсиево, прасковено, маслата от маслина, авокадо и макадамия. Тези масла организмът ни приема най-добре.

Бадемово масло

Масло

Наричат понякога бадемовото още кожно масло, защото е най-близко до кожата на човека. Попива лесно, не предизвиква алергии. Действието му спрямо кожата е облекчаващо и омекотяващо. То притежава и слънцезащитни свойства. Маслото е едно от най-добрите естествени средства за укрепване на косъма. Действието върху сухата и застаряваща кожа е много благотворно.

Кайсиево масло

Масло

То също спада към маслата, близки до човешката кожа. Близко е по състав до бадемовото, които значи, че е близко и до състава на кожата ни, но не е получило известността на бадемовото. Овлажнява кожата и има отличен ефект за изглаждане на бръчки, защото регенерира кожата. За разлика от други масла, то съдържа по-големи количества витамин E. Има по-малка трайност от бадемовото масло.

Масло от праскови

Масло

Маслото от праскова попива по-бавно в кожата, но има сходен ефект с останалите масла, тъй като също е близко до състав с кожата. Препоръчва се при суха кожа, която застарява, както и при изтощена коса, косопад, оплешивяване.

Маслиново масло

Масло

Използването му датира от Античността. Отличен лек е за суха, груба и напукана кожа. Не случайно в Древна Гърция са го наричали течно злато. Козметичното маслиново масло не е зехтин. Преди да се използва за козметични цели, зехтинът се пречиства. Това масло съдържа много ценни елементи, всички маслоразтворими витамини. Пази кожата от поява на бръчки.

Масло от авокадо

Масло

Това масло е с най-много полезни вещества. В него се откриват витамините А, Е и Д. Трябва да се ползва от хора със суха и чувствителна кожа. Регенерира кожата и попива бързо в нея.

Масло от макадамия

Масло

Това масло се добива от бразилски орех. Съдържа голямо количество мастни киселини, сред тях омега- 7 киселина. Тя подмладява кожата, тъй като има антиоксидантно действие. Хидратира кожата и задължа влагата в нея. Подходящо е дори за бебета и бременни жени.

Използване на маслата, близки до кожата:

• От тях се правят маски за лице, като се добавят необходимите съставки според особеностите на типа кожа;

Масла, близки до човешката кожа са средство при масаж. Много приятен е масаж на лицето с тези масла, както и този на деколтето;

Масла, близки до човешката кожа, се ползват като част от ароматерапията. Няколко капки етерично масло са наслада за сетивата;

Масла, близки до човешката кожа, стават за заместител на обичайния крем за лице.

Съхранение на маслата

Маслата са чувствителни и бързо се развалят. Трябва да се следи срокът им на годност. Съхраняват на тъмно, при температури от 7 до 22 градуса, плътно затворени.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати