Как действа на кожата катраненият сапун?

катранен сапун

Белият бор е от дърветата, познати отдавна с лечебните си свойства. От всички части на дървото се извличат вещества за приготвяне на лекове.

От богатите на смола корени и кората на дървото се прави катранен сапун. Той е известен на народа ни от столетия като лек срещу шипове, псориазис и дерматологични заболявания. Добива се по естествен път и е напълно натурален продукт.

В класически вид се продава като твърдо блокче, но може да се намери и като течен сапун, чиято активна съставка е боров катран, както и в състава на шампоани, където е комбиниран с други растения, които подсилват действието му - лайката, смрадликата и копривата.

Грижи за кожата с катранен сапун

- Тъй като има силно противовъзпалително действие, катраненият сапун е подходящ за тежки кожни проблеми като акне, екземи и дерматити. Ако кожата на лицето е склонна към бързо омазняване, миенето с катранен сапун може да реши този проблем.

- Има деликатно действие и затова е добро средство за измиване в пубертета, когато отделянето на себум е засилено и други измиващи средства засилват този процес.

- Катраненият сапун е продукт с хипоалергично действие и трябва да се ползва от хора, склонни към алергия от полени.

- Заради мекото му антибактериално действие катраненият сапун може да се ползва и за ежедневни цели като измиване на ръцете, защото не изсушава кожата.

Как действа на кожата катраненият сапун?

Грижи за косата с катранен сапун

- Катраненият сапун действа много добре на скалпа и е много подходящ за страдащите от пърхот и себорея. Активната съставка в него спира развитието на гъбичките, които предизвикват пърхот.

- Сапунът от боров катран укрепва и косъма на главата и затова е ефективен при косопад. В борбата с косопада е добре да се подсили действието му с натурална хума, яйчен жълтък или екстракт от репей, които се използват срещу окапване на косата.

Честота на употребата на катранен сапун с лечебна цел

В зависимост колко тежко е състоянието, което се лекува, може да се ползва от два пъти седмично до два пъти месечно. Ако кожата и косата се изсушават от катранения сапун, най-добре комбинирайте с други измиващи продукти, като сапунът може да се ползва за измиване само на корените на косата. Ползвайте овлажняващ продукт за кожата.

Екологични съображения относно катранения сапун

Продуктите с натурален състав, какъвто е катраненият сапун, се разграждат напълно в природата. Производството му не е свързано с унищожаване на дърветата, защото той е вторичен продукт при преработката на дървесина. Катраненият сапун е евтина суровина с много положителни действия.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати