Отстранявате ли правилно зъбната плака?

Мийте зъбите редовно за отстраняване на зъбната плака

Зъбната плака е бактериален биоформ или онова жълто нещо, което е покрило част от зъбите ви. С времето зъбната плака се натрупва и се втвърдява. Освен че е вредна за здравето ви, тя създава и неприятно впечатление у околните. Затова е важно да отстранявате зъбната плака навреме и правилно.

Зъбната плака се образува за часове, затова е необходимо редовно да се полагат грижи за нейното отстраняване. Като за начало мийте зъбите два пъти на ден - сутрин и вечер, след хранене.

Голяма част от хората пропускат вечерното миене, което е голяма грешка. Докато спим, слюнченият ток намалява и с това се увеличава вискозността на слюнката, което е причина за по-бързо отлагане на плаката. А ако не измием зъбите си вечерта и оставим развилата се през деня плака, се увеличава рискът от кариес.

Другото важно правило за премахване на зъбната плака е свързано с продължителността на миене. Най-добре почистваме зъбите си, ако ги търкаме от 1 до 3 минути. Почистването под 1 минута не ни позволява да изчистим натрупаната плака.

Важен е и начинът, по който търкаме зъбите си. Винаги трябва да движим четката за зъби от венеца към зъба, без да използваме натиск, тъй като силният натиск може да доведе до отдръпване на венците и увреждане на емайла на зъбите.

За да сме сигурни, че сме почистили зъбната плака от всички области в устата си, е добре да четкаме зъбите си по един и същи начин т.е. всеки път да започваме от едно и също място, например започваме миенето от лявата страна и завършваме от дясната.

За ефективно отстраняване на зъбната плака четкането не е достатъчно, тъй като четките за зъби не успяват да достигнат до всички области в устата. Затова след като приключим с четката е добре да използваме конец за зъби.

За премахване на зъбната плака почиствайте зъбите си с конец

Чрез него ще успеем да почистим всички междузъбни пространства. Именно това са местата, където се образува най-много плака. При използването на конец отново не е необходим натиск, а правилна техника.

За най-добър ефект завършвайте почистването на зъбите си с вода за уста. Тя ще унищожи и последните останали в устата ви бактерии.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари