Животът с брекети

Брекети

Вие носите брекети? Или скоро ще ви бъдат поставени? Поздравления за предприемането на тази положителна стъпка към вашето дентално здраве и добър външен вид! Животът със брекети отнема известно време за адаптация, но с всеки изминал ден става все по-лесно. Да, ще се наложи да се сбогувате с някои свои навици и да промените начина си на живот. Но сравнено с начина, по който ще изглеждате и ще се чувствате в бъдеще, сами ще се убедите, че си струва. Ето защо сме събрали някои полезни съвети, които трябва да следвате, докато носите брекети.

Вероятно ще почувствате болка и дискомфорт в първата седмица, но това е напълно нормално. Имайте предвид, че натискът, който брекетите упражняват върху зъбите, е огромен и изисква известно време, в което челюстта да свикне с това. Можете да облекчите болките си, като вземете болкоуспокояващо или да поставите топла мека кърпа или пък да си направите гаргара със солена вода. В първите няколко дни се старайте да консумирате меки храни като бъркани яйца, овесени ядки, супи. Също така се старайте да приемате храната на малки хапки.

Избягвайте определени храни

За да запазите цялостта на брекетите си и да запазите зъбите здрави, докато ги носите е добре да се откажете от твърди, лепкави и храни с високо съдържание на захар.

Захарните храни могат да причинят гниене и други проблеми в устната кухина. Добре е да се откажете от навика си да отхапвате ябълка, царевица или пилешки крилца, за да предотвратите счупване или отлепяне на вашите брекети.

Почиствайте зъбите и венците

Живот с брекети

Почиствайте зъбите и венците си старателно и редовно. Желателно е да почиствате зъбите си след всяко хранене и закуска. За целта е редно да използвате четка за зъби с меки влакна, като внимавате да не упражнявате ненужен натиск. Редно е да използвате конци и/или интердентална четка за зъби, за да почистите зъбите и брекетите. Препоръчително е след всяко измиване да се използва вода за уста. Това ще намали възпалението в областта на венците и бузите и ще предотврати евентуални инфекции.

Не пушете

Използването на какъвто и да е вид тютюн ще оцвети зъбите ви. Същото се отнася за кафето, червеното вино и всякакви оцветяващи зъбите ви напитки. Ако все пак консумирате, не забравяйте задължителното и старателно почистване след това.

Контролирайте се

Спокойствие

Дъвченето на моливи, нокти и други твърди предмети никога не е добро за вашите зъби, но е особено вредно, ако имате брекети. Отстраняването на този навик може да изисква справяне с други източници на стрес в живота ви, за които дъвченето често може да бъде симптом.

Ако спортувате, ще ви е необходим предпазител за уста, за да предотвратите разбиването или огъването на дъгите. Носете го внимателно по време на спорт.

Забавлявайте се

Колкото повече можете да се забавлявате с вашите скоби, толкова по-лесно ще бъдете да се грижите за тях и да се чувствате добре с външния си вид. Един от начините да се насладите на тях е да променяте цвета на ластиците си така, че да съответстват на вашите лични празниците и други случаи. Помислете за червени и зелени ластици преди зимните празници, оранжево и черно за Хелоуин или червено и злато в очакване на следващаото парти за рожденият ви ден или новогодишната нощ.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати