ezine.bg»Статии»Красота»Козметика и Козметични Процедури»Може ли да се премахне татуировка и как се прави

Може ли да се премахне татуировка и как се прави

Angel ValejoAngel Valejo
Новак
212
Преди и след премахване на татуировка

Макар и с десетилетия закъснение, в края на миналия век културата на професионалното татуиране навлезе и в България и към момента имаме студия и татуисти на световно ниво. Първите 10-15 години обаче бяха период на ентусиазъм, самодейност и трупане на опит по метода проба - грешка - като грешката винаги беше на гърба на татуирания, често и в буквалния смисъл.

А дори и сега, когато стандартите са установени, се случва човек да пожелае да премахне татуировка. И докато заклетите фенове просто я покриват с нова, по-голяма, други пък искат да я премахнат. И изобщо заговори ли се за татуиране, неизменно се стига до въпроса: Може ли да се премахне татуировка и как се прави?

Първата част на въпроса е вдъхновяваща дори за аматьор в сарказма. Тук обаче ще се удържим и просто кротко ще споменем, че хората от години отглеждат в лаборатории изкуствено създадена човешка кожа, извършват хирургически операции на ембриони в утробата на майката и разработват туристическа линия към Марс... С други думи: да, може да се премахне татуировка. Разбира се, на съответната цена - в пари, търпение и издръжливост.

Как се премахва татуировка?

Това вече е уместен въпрос. Всъщност методите за премахване на татуировки са изненадващо многобройни - но някои от тях са и изненадващо абсурдни.

Премахване с шкурка

Въпреки че има и по-представително име - дермабразио - методът представлява просто търкане на татуираната кожа с шкурка или друг технически абразив с подобни характеристики. Методът е изключително болезнен, с нулева ефективност, ако не отстраните цялата кожа до субдермалния слой, крие висок риск от зарази и трайни увреждания на нервни тъкани и изобщо е толкова нелеп, че самото му споменаване сред възможностите е изненадващо. Но е факт - ще срещнете дермабразио в почти всеки материал по темата.

Крио-хирургия

Татуировка може да се премахне чрез операция

Или просто казано - замразяване. Друг неефективен, но за сметка на това неприятен и скъп метод. Крио-хирургията е ефективна при отстраняване на мастни натрупвания - замразената клетка се пука, мазнините се метаболизират, след което напускат организма по естествен път. Пигментът на татуировката обаче е ако не изцяло, то предимно в дермата - затова и крио-хирургията е излишен разход.

Естетична хирургия

100% ефективен метод за махане на татуировка... ако татуировката е до няколко квадратни сантиметра. При този тип премахване татуираната кожа просто бива изрязана със скалпел, а краищата на раната - гладко зашити, така че оставащият белег да е минимален.

Химически пилинг

Този метод използва разграждащото действие на киселините. Използва се трихлороцетна киселина (ТСА), също и избелващи агенти като алфа арбутин и хидрохинон. Проблемът е, че освен пигмента, съставките на химическия пилинг увреждат кожата. Освен това ефектът зависи от състава на използваните бои и дълбочината на татуировката.

Безопасна алтернатива на химическия пилинг

Да - има и такова нещо. Кайсиева смола, гел от алое вера, лимонов сок, мед, сол, кисело мляко - всичко това в сложни комбинации и пропорции. Прилича повече на рецепта за сладкиш, а и ефектът върху нежеланата татуировка е почти същия, колкото от парче кекс. Тоест - освен безопасна, алтернативата е и безполезна. Sorry1

Премахване на татуировка с лазер

Премахване на татуировка с лазер

Високоефективен, професионален и безопасен метод. Не може да се твърди, че е безболезнен, но всичко е относително, а и фармацията напредна доста - обезболяването не е непостижимо. Методът е базиран на факта, че гранулите на пигмента поглъщат лазерния импулс много по-пълно от околната тъкан (кожата). В резултат на поетия импулс те буквално се взривяват - тоест, пигмента се разпада на частици, достатъчно малки, за да се просмучат в лимфната система и да бъдат изведени от тялото по естествен път. Точно това и се случва. Струва си да се отбележи, че при лазерния метод татуировка в плътни, тъмни цветове, се премахва най-лесно.

Светлите пигменти изискват доста повече процедури. Броят процедури, които ще са нужни за постигане на успех, варира силно - зависи от използваните пигменти, индивидуалните особености на пациента и модела на техниката. Още през 2011 г. компанията CynoSure представи специално разработен за целта лазер, наречен PicoSure, с който татуировка може да се премахне дори в рамките на само 2 - 3 процедури. Дали се използва в България - това е отделен въпрос. Черната ирония в цялата работа е фактът, че най-трудно се премахват татуировките, чието премахване е най-желателно. Професионално изпълнен татус с оригинални пигменти подлежи на 99% отстраняване, аматьорско изпълнение с туш е предизвикателство, а при татус с мастило от химикалка ефектът от лазера е почти нулев.

Въпреки че методът е безопасен за здравето, локални кожни изгаряния на третираната площ са напълно възможни. Затова за хората с чувствителна кожа е препоръчителен един подобен, но по-щадящ метод.

Премахване на татуировка със светлинни импулси

Понякога светлите татуировки се премахват по-трудно

Интензивната пулсираща светлина, или, работи по много подобен на лазера начин. На практика процедурите са еднакви - разликите са в принципите на генериране на лъчението и в работния накрайник. IPL-методът е смятан за по-успешен от конвенционалния лазер. Като недостатък трябва да се изтъкне по-високата цена - всеки отделен светлинен импулс се таксува (освен ако няма нова политика в ценообразуването).

Козметика за премахване на татуировка

Това, вероятно, е златното сечение по темата. Методът е безболезнен, относително евтин, безопасен е, ако се следват указанията, и може да се прилага собственоръчно, в домашни условия. Като недостатък може да се изтъкнат бавното действие - трябва да се използва ежедневно в продължение на месеци - и понякога премахването на татуировката е непълно. Последното обаче важи и за всички останали методи, с изключение на хирургическото отстраняване. Факторите, от които зависи успехът на начинанието, са многобройни и 100-процентовите гаранции са мираж, но все пак статистиката е категорична - в повечето случаи постигнатите резултати са напълно задоволителни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати