Как да се отървете от досадните неравности по ноктите

Неравностите по ноктите могат да подсказват за заболяване

Неравностите по нотките, които се появяват вертикално или хоризонтално, могат да са знак за няколко сериозни медицински състояния. Надлъжните ръбове, от основата на нокътя до върха, са най-типични. Те обикновено са нормални и са свързани със стареене или генетика.

Но тежкото набраздяване и напукване или внезапната поява на вертикални линии могат да бъдат признак за лошо общо здраве, лоша абсорбция на хранителни вещества, тежък психологически или физически стрес, недостиг на желязо, хормонални промлеми и др.

Ако се съмнявате, че страдате от някое от изброените състояния, задължително трябва да се консултирате с лекар. Междувременно можете да предприемете и следните действия, за да се справите с неравностите по ноктите.

Полирайте ноктите си

Можете леко да полирате нокътните плочки с деликатна пила, за да премахнете неравностите по ноктите. Но не се опитвайте да изгладите повърхността напълно. Прекаленото полиране може да увреди плочката на нокътя допълнително.

Не използвайте груби пили

Прекомерната употреба на пила за нокти може да ги направи тънки и чупливи, което е първата предпоставка за инфекции и появата на неравности по повърхоста им. Нежно оформяйте ноктите си, когато е необходимо, но не прекалявайте с това.

Избягвайте на гризете ноктите си

Гризането на ноктите и кожичките може само да влоши състоянието им. Спрете този лош навик, за да се предпазите от набраздени и неравни нокти.

Придържайте се към добре балансирана диета

Неравностите по плочката на нокътя може да са резултат от липса на някои важни вещества. Резултатът от строги диети често води до тежки промени в състоянието на ноктите, вследствие на липсата на препоръчителната дневна доза витамини и минерали. Балансираната диета се отразява добре не само на повърхността на ноктите, но и на цялостното здравословно състояние.

Грижа за ноктите

За да се отървете от неравностите по ноктите редовно си правете маникюр и педикюр

Повечето заболявания на ноктите са резултат от лоша грижа за тях. Поддържайте ги къси. По-късите нокти е по-малко вероятно да се счупят или наранят. Режете ги след къпане, когато са по-меки и е по-малко вероятно да се счупят. За максимална здравина ноктите трябва да бъдат изрязани леко заоблени на върха.

Кога да се обадите на лекар

За проблеми с ноктите винаги можете да се обърнете към вашия лекар или дерматолог. Всички внезапни промени, подуване и болка може да сигнализират за сериозен проблем.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати