ezine.bg»Статии»Красота»Маникюр и Педикюр»Вреден ли е лактът за нокти?

Вреден ли е лактът за нокти?

Лак за нокти

Както всички козметични продукти на пазара са неизменна част от ежедневието ни, така и лакът за нокти се е превърнал в рутина. Често не обръщаме внимание на вредите, които причиняват определени продукти, като залагаме само на „ползите“. В някакъв момент дори се чудим какво бихме правили, ако тези разкрасителни средства не съществуваха.

Всички жени, които редовно лакират ноктите си, няма как да не са забелязали, че със всеки изминал ден те стават все по тънки, чупливи и дори променят цвета си. Разбира се всяко действие си има и противодействие и производителите на лакове предлагат и заздравители. Те имат за задача да омекотят, заздравят и подхранят ноктите, пострадали от лаковете.

Също както кожата, и ноктите имат нужда от кислород и вода, за да бъдат в идеално здраве. Поради тази причина дори и да използвате т. нар. дишащи лакове, голяма част от повърхността на нокътя остава „залепена“. От огромно значение е и какъв вид лак използвате, както и колко дълго остава на ноктите ви.

Повечето марки лакове, които се предлагат на пазара, съдържат вещества, които отнемат от влагата на нокътя и отслабват структурата му. По този начин ноктите ви се „задушават“. Лакът, независимо каква марка е и какво съдържа, трябва да не остава на ноктите ви за повече от 5 дни.

Вреден ли е лактът за нокти?

Не забравяйте, че някои съставки на лаковете за нокти съдържат и токсични вещества. Например:

- Толуен: може да засегне централната ви нервна система и да причини репродуктивни проблеми;

- Формалдехид: ако страдате от алергии, това вещество може да предизвика дерматит и химически изгаряния;

Вреден ли е лактът за нокти?

- Дибутилфталатът: наличието на този компонент може да доведе до ендокринни дисбаланси, заболявания на дихателните пътища и гинекологични проблеми.

Преди да си закупите лак за нокти, обърнете внимание на съставките му. Вместо да полагате основа за лак върху ноктите си, преди да ги лакирате, по-добре е да ги масажирате. Т.нар. „основи“ могат да увредят нокътната ви плочка и да доведат до напуквания. С помощта на хидратиращ крем обаче преди началото на всяка процедура, можете да се предпазите от проникване на вредни химикали под ноктите ви.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати