ezine.bg»Статии»Красота»Красива Усмивка»За и против електрическите четки за зъби

За и против електрическите четки за зъби

За и против електрическите четки за зъби
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
Практичен аксесоар за вашия дом:
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
49.00 лв.
Виж ››

Четката за зъби е важен инструмент за предпазване на зъбите от натрупване на плака и кариеси. Без добра четка за зъби поддържането на орална хигиена е невъзможно. А това може да повлияе негативно на цялостното здраве.

Многобройни изследвания свързват лошата орална хигиена със сърдечни заболявания, диабет, заболявания на дихателната система, парадонтит. Така че, ако все още не сте, време е да направите четката за зъби най-добрата си приятелка.

Въпросът е: Трябва ли да се придържате към традиционната четка за зъби или да закупите електрически четки за зъби? Има много фактори, които трябва да се вземат предвид при вземането на решение за перфектната четки за зъби. Помислете за следните предимства на електрическите четки за зъби, както и за някои недостатъци.

За и против електрическите четки за зъби

Механизъм на работа на електрическите четки за зъби

Главата на електрическата четка за зъби извършва голям брой бързи вибрации, като по този начин успява да се движи във всички измерения, както и в двете посоки на часовниковата стрелка. С подобни движения четката успява да формира бързи потоци, през които минават водата и пастата за зъби и успешно почистват натрупалата се зъбна плака.

Модерните четки за зъби работят с много висока честота на вибрациите, успешно захранвани от батерии, осигуряващи им дълъг режим на работа и лесно използване.

Предимства на електрическите четки за зъби

Електрически четки за зъби действително предлагат редица предимства, които ги правят по-привлекателни от обикновените четки. Някои от тези предимства са:

Перфектно почистване - електрическите четки за зъби са по-абразивни от традиционните. В резултат на това можете да премахнете по-голяма част от плаката и също по-твърдата плака. Те успяват да достигнат до труднодостъпни места, непосилни за обикновената четка за зъби. Според редица изследвания устната хигиена на хора, използващи електрическа четка за зъби, се увеличава значително.

Точност и удобство - вграденият таймер ви помага да следите точно времето за миене. Тази функция, заедно с способността на четката да се върти сама, прави използването й много по-лесно и удобно. Благодарение на таймера сме сигурни, че мием зъбите си достатъчно продължително и по този начин отстраняваме всички остатъци от храна.

Според някои изследвания възрастните хора си мият зъбите за 31-60 секунди, като продължителността зависи от пола и възрастта. С електрическите четки времето е фиксирано и не нуждно човек да се чуди колко време си е мил зъбите, достатъчно ли е или е твърде малко. Освен това използването на електрическа четка увеличава времето за миене, което задължително оказва положително влиение върху оралното здраве.

За улеснение на определени пациенти - електрическите четки за зъби позволяват на хора, страдащи от състояния като артрит, да се грижат правилно за зъбите си с по-малко болка. Всички хора с ограничена подижност трябва да заложат на електрически четки, които са с по-голяма дръжка и много по-лесни за хващане. Те също така успяват да почистят успешно по-труднодостъпните места, изискващи фини движения.

За и против електрическите четки за зъби

Предпазват от нараняване на венците - често се получават различни разранявания на венците от прекален натиск и желание за по-добро измиване на зъбите. Енергичното четкане е вредно, а благодарение на сензора на натиск, всеки човек може да е сигурен, че не се престарава в усилията си. Лекото деликатно движение на електрическата четка е най-добрият начин за почистване без риск от травми и наранявания.

Електрическите четки са по-екологични - макар и да не е пряко свързан с оралната хигиена, този факт също е много важно предимство, което трябва да бъде отбелязано. Да, по време на употребата им, ние трябва да използваме електричество, за да ги зареждаме, но все пак не изхвърляме цяла пластмасова четка за зъби, а само сменяме главата на четката. Голяма част от главите на електрическите четки са рециклируеми, което също е важно предимство.

Недостатъци на електрическите четки за зъби

Съществуват и някои недостатъци на електрическите четки за зъби, макар и те да са много удобни.

По-високи разходи - захранваните с батерии четки за зъби са определено по-скъпи от традиционните четки за зъби. Те също така изискват регулярна подмяна на глави, които също могат да бъдат доста скъпи.

По-висок риск от повреда - повечето модели електрически четки за зъби изискват презареждане, но трябва да внимавате да не ги зареждате прекалено дълго. Това ще скъси живота на батерията. По същия начин, парите ви ще отидат на боклука, ако я изпуснете или повредите батерията по някакъв начин.

Освен цената и рискът от повреда, съществуват още недостатъци. Един от най-важните е, че много от хората, използващи електрически четки за зъби, започват да разчитат твърде много на тях и започват да мият зъбите си без особено старание. Важно е да се отбележи, че електрическите четки все пак не мият зъбите сами, трябва и стараение от страна на човека.

Другият проблем е точно на противоположния полюс. Някои хора се престарават и точно с това си старание могат да си навредят. Прекалено силният натиск върху зъбите и венците са рисков фактор за увреждание на зъбния емайл и дори причинява отдръпване на венците.

Подходящи ли са за деца електрическите четки за зъби?

За децата електрическите четки за зъби са по-лесни и по-интересни, тъй като могат да имат различни форми и размери. Някои модели дори възпроизвеждат музика, за да покажат дали е време да превключвате или да спрете. Ако детето отказва да използва традиционна четка за зъби, изборът на електрическа ще ви помогне да се справите със този проблем.

В заключение

Изборът на четка за зъби е лично решение. Но и най-добрата и най-високотехнологичната четка за зъби в света няма да помогне, ако техниката ви за четкане не е правилна. Вашият зъболекар ще ви помогне за това. Когато избирате такава четка, уверете се че сте избрали модел, който има задължителната маркировка за одобрение. Има строги стандарти за качество, на които производителите на четки за зъби трябва да отговарят, за да бъдат одобрени. Така че, ако моделът, който харесвате има такъв, бъдете сигурни.

Ако спазвате препоръките и използвате внимателно електрическата четка за зъби, тя е отличен аксесоар за поддържане на отлична орална хигиена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати