Ботокс - рискове и нежелани ефекти

Болка

Ботокс - панацеята на естетичната медицина! Веществото, което заличава бръчки и осигурява младост без намесата на скалпел. Как обаче се постига тази гладкост на лицето и има ли рискове и нежелани ефекти от ботокс върху кожата?

Ботоксът всъщност е отрова!

В буквалния смисъл! Без да се обявяваме против употребата му - просто факти! Названието ботокс идва от ботулинов токсин - невропаралитичен токсин, произвеждан от бактерията Clostridium botulinum, на чиято база е разработен медицинският продукт. В медицината се използва от 1968 г, а в разкрасителната медицина - от около 1990 година и може да се каже, че популярността му расте. Вистабел, Ксеомин, Лантокс и Диспорт са други названия, под които се произвежда продуктът от различни фирми в различни държави.

Как работи ботоксът върху кожата?

Лесно! Както споменахме, ботокс е невропаралитичен токсин (или невротоксин). Невротоксините нарушават или направо блокират функциите на периферната нервна система - а ботулиновият токсин е най-мощният в категорията! При прилагане на инжекция ботокс всички нервни окончания в обработения участък излизат от строя - което означава, че не могат да провеждат сигналите между мозъка и мускулите. В резултат на това всички мускули в поразената зона се отпускат на 100%. Изчезват всички мимически бръчки - фините бръчици, причинени от гримасите на лицето; дори от най-леките, които дори не осъзнаваме. Разбира се, и дозата, и концентрацията на веществото са внимателно преценени - ботокс се употребява в естетичната медицина близо 30 години и е добре проучен. Но все пак по същество той е токсин, опасна за организма субстанция - и имунната система реагира по съответния начин.

Оток и болка

Оток

Оток, зачервяване и болка са не просто възможна, а много вероятни нежелани ефекти от ботокс. Това обаче е просто резултат от естествената имунна реакция. Симптомите са временни и отшумяват напълно, без последствия - обикновено в рамките на няколко часа. Нарушения в артикулацията на речта и затруднено преглъщане са също възможни временни симптоми.

Увиснали клепачи и изкривени устни

Това са сред другите рискове от ботокс. Всъщност отпускането (птоза) на клепачите е официално най-често срещаният нежелан ефект от инжектирането на ботокс. Макар и да е приложим навсякъде, където мускулни движения причиняват нагъване на кожата, в естетичната медицина ботоксът се използва най-често за корекция на бръчките около очите и между веждите. Процедурата изисква изключителна прецизност на поставяне, за да не се получи разнасяне на токсина в тъканите извън желаната зона. Това е и причината разтриването и напрягането в обработените участъци, както и заспиването да са силно нежелателни поне 4-5 часа след поставяне на инжекцията ботокс. Ако токсинът все пак се разнесе неправилно, се получават увисвания и изкривявания, които остават през целия срок на действие на инжектираната доза!

Пълна мускулна парализа

Парализа е най-тежкия възможен нежелан ефект от поставянето на инжекция ботулинов токсин. За щастие освен най-тежка, това е и най-малко вероятна възможност - или поне ако ползвате услугите на сертифициран специалист, което е силно препоръчително! Осезаеми нарушения в тонуса на мускулатурата около обработените зони все пак са реална вероятност - и състоянието може да продължи до няколко месеца!

За минимизиране на всички възможни нежелани ефекти от ботокс, поставянето на му трябва да се извършва само в специализирани клиники и от сертифицирани специалисти.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати