ezine.bg»Статии»Красота»Коса»Грижи за кожата на главата

Грижи за кожата на главата

Скалп

Под косата ви се крие чувствителната кожа на скалпа, която изисква редовна грижа, за да остане здрава. Подобно на кожата на останалата част от тялото, и тази на скалпа ви се състои от слоеве тъкан.

По-вътрешните слоеве представляват най-здравата и най-новата кожа, произведена от тялото ни, а най-външният слой се състои от клетки, които са най-вече мъртва тъкан и са готови да се изхвърлят, за да разкрият новите слоеве отдолу.

Наред с космените фоликули, кожата на главата съдържа мастни жлези, които произвеждат маслото, което е необходимо, за да запази кожата на скалпа ви добре смазана.

Здравословната грижа за главата включва редовно почистване, за да се премахнат бактериите, потта и излишното масло от кожата. Предприемането на стъпки за предотвратяване на изсушаването и засилването на процеса на обновяване на клетките на кожата също може да се окаже необходимо в зависимост от вида на кожата ви и от средата, в която живеете.

Вижте какви грижи за кожата на главата трябва да полагате, за да се радвате на здрава кожа и красива коса.

Не забравяйте да ексфолирате

Душ

За да подпомогнете процеса на обогатяване на клетките на кожата, редовно ексфолирайте скалпа. Ако страдате от суха кожа или псориазис, може да се наложи да го правите два или три пъти седмично. В останалите случаи ексфолирането веднъж седмично обикновено е достатъчно, за да премахнете мъртвите клетки от повърхността на скалпа. Използвайте за целта ексфолиращи шампоани, съдържащи съставки като екстракт от върба, кайсии и салицилова киселина.

Запазете влагата

Повечето проблеми, свързани със скалпа, възникват заради сухата кожа или се влошават от дехидратирана тъкан. При къпане избягвайте да излагате скалпа на гореща вода. Вместо това използвайте хладка вода за изплакване, което позволява повече естествен себум, необходим за овлажняване на тъканта, да остане върху скалпа ви. Веднъж или два пъти седмично прескочете изсушаването със сешоар и оставете косата естествено да изсъхне.

Масаж

Масаж

Под кожата на скалпа ви има сложна мрежа от кръвоносни съдове, които носят кислород и жизненоважни хранителни вещества към тъканта. Поддържайте кръвообращението в скалпа с масаж на главата. Правете го, когато нанасяте шампоана по време на баня. След това, веднъж седмично, прекарвайте 5 до 10 минути, като масажирате скалпа с леки кръгови движения.

Ограничете химическите съставки

Козметиката, изправянето или боядисването на косата може да подобри вида ѝ, но химикалите, използвани при тези практики, могат да изсушат и да дразнят скалпа. Дайте време на косата ви да се възстанови или използвайте услугите на специалист. Също така, по време на всяко химическо третиране бъдете нащрек за признаци на дразнене като парене или сърбеж на скалпа. Ако се случи, уведомете веднага вашия стилист.

Защитете скалпа си от слънцето

Шапка

Рак на кожата е сред най-често срещаните видове рак и често се развива на скалпа, който почти винаги е изложен на слънце по време на ежедневните ви дейности. Когато планирате да сте на слънце за дълги периоди от време, носете шапка, за да защитите скалпа.

Хранете се правилно

Добре балансирана диета, богата на плодове и зеленчуци, ще помогне да се осигурят на кожата на скалпа суровините, необходими за производството на нови, здрави клетки. Стремете се да хапвате до четири плода и до пет порции зеленчуци на ден. Не забравяйте бялото месо, риба, яйца и ядки, за да сте сигурни, че тялото ви е заредено с достатъчно количество протеини, които са необходими както за грижи за кожата, така и за здрава коса.

Виж повече
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest