ezine.bg»Статии»Красота»Козметика и Козметични Процедури»Защо сулфатите в шампоаните са вредни?

Защо сулфатите в шампоаните са вредни?

шампоан

Все повече хора държат да използват максимално изчистени от вредни и токсични съставки козметични продукти. Козметичните гиганти все по-често са критикувани заради съставките на продуктите си и това ги принуждава да разработват и пускат на пазара био и натурални продукти.

Най-много токсични съставки се откриват в шампоаните и балсамите за коса. Между всички тези вредни съставки централно място заемат сулфатите. Те са от много атакуваните съставки и затова често на опаковките на козметични продукти се чете надпис, указващ, че няма сулфати в това козметично предложение. Какво представляват сулфатите и защо са толкова нежелани?

Семейството на сулфатите и неговата същност и използване в козметиката

Сулфатите са широко известни и използвани като основна съставка в различни продукти за грижа за косата, кожата, а също и в някои пасти за зъби. Те са силно действащи синтетични детергенти с ниска цена и това обяснява широкото им използване в различни домакински препарати и в промишлени обезмаслители. Какво могат да причинят сулфатите?

Защо сулфатите в шампоаните са вредни?

1. Сулфатите - натриев лаурил сулфат и сродните му натриев лаурет сулфат, амониев лаурил сулфат и натриев кокосов сулфат, могат да лишат скалпа ви от естествените му масла, а това е причина за появата на дразнене. Кожата ни е жива и дишаща, а нейното нормално функциониране зависи от малките дози масла, които произвежда, за да бъдат нейната естествена защитна бариера. Многократното сваляне на тези масла от скалпа подкопава тази защитна функция, а това може да доведе до: суха и чуплива коса, сърбеж, лющене на кожата и скалпа, дерматит.

SLS (натриев лаурил сулфат) е толкова силен, че може да влоши съществуващия вече атопичен дерматит. Вредното влияние върху кожата на този агент е толкова силно, че се използва като дразнещо средство при изпитания на различни продукти. В някои шампоани концентрацията му е доста висока -15%.

2. Шампоаните без сулфат почистват косата по-добре - съществува схващане, че многото пяна и мехурчетата са показател за добра почистваща функция, но това не е вярно. По-меките и по-малко пенливи шампоани всъщност почистват скалпа и косата по-добре.

3. Токсичният ефект на етоксилатите като натриев лаурет сулфат(SLES) не е широко изследвано. Не е доказано, че той причинява рак, но все пак могат да се образуват канцерогени.

Защо сулфатите в шампоаните са вредни?

4. Сулфатите могат да увредят боядисаната коса - тъй като са силно почистващи препарати, те свалят боята от косата. Възможно е външният слой на косъма да се нарушава, следствие на което цветът избледнява.

5. Сулфатите създават проблеми на къдравата коса - сулфатите променят действието на препаратите за изправяне на коса, както и на тези за къдрене.

Да не се забравя, единствено наличието на био сертификат може да ви даде гаранция, че формулата на шампоана е изцяло чиста.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати