Седем причини за липса на менструация при отсъствие на бременност

Седем причини за липса на менструация при отсъствие на бременност
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Всяка жена разпознава безпогрешно симптомите на приближаващият ѝ менструален цикъл: от коремни спазми до завишен апетит и постоянни промени в настроението. Редовният менструлен цикъл е този, който се случва между 21 и 35 дни от първия ден на менструацията до първия ден на следващата, която обикновено трае от 2 до 8 дни. Когато почувствате промяна в този ритъм - вашите цикли се сближават или се раздалечават, продължават по-дълго, имат по-обилно кръвотечение от обикновено, или изцяло се наблюдава липса на менструация – тогава вашият цикъл се смята за нередовен и е добре да се консултирате с лекар. Понякога нормализирането на менструацията се свежда само до някои промени в начина на живот - но нередовен цикъл също може да е знак за сериозен здравословен проблем. Ето 7 причини за липса на менструация при отсъствие на бременност.

Проблеми с щитовидната жлеза

Седем причини за липса на менструация при отсъствие на бременност

Когато функционира правилно, помага да регулирате апетита, енергията и дори нивото си на стрес. Хормоните, произведени от хипофизната жлеза в мозъка стимулират щитовидната жлеза и се произвеждат успоредно с хормоните, които стимулират яйчниците. Направете кръвни тестове, за да определите дали щитовидната жлеза е неактивна (хипотиреоидизъм) или прекалено активна (хипертиреоидизъм). Ако щитовидната жлеза е виновника за вашите липсващи менструации Вашият лекар ще ви изпише медикаменти, които да нормализират функцията ѝ. В никакъв случай не пренебрегвайте съществуващи проблеми с щитовидната жлеза, защото те са сериозни.

Ендометриоза или аденомиоза

Ендометриоза се случва, когато тъкан от маточната лигавица попадне извън матката. Ендометриалните клетки които се намират във вътрешната обвивка на матката и се изхвърлят с всеки цикъл. Когато попаднат в други части от тялото извън матката, това може да причини болки, спазми, закъснения на цикъла и дори безплодие. Аденомиоза е удебеляване и разширяване на вътрешните стени на матката. Обинокновено се свързва със силни болки по време на цикъл, но в повечето случаи се развива без никаква симптоматика. Лечението включва хормонални медикаменти като орални контрацептиви, прогестин, интрамускулно инжектиране или хормонални снимки, които потискат растежа на ендометриума. Понякога е необходима операция. Във всеки случай тези две състояния са възможни причини за липса на менструация при отсъствие на бременност.

Стрес

Когато сте подложени на силен стрес, тялото ви произвежда хормона кортизол, което може да намали или забави способността му да произвежда хормоните на репродукцията, от които се нуждаете за редовен менструален цикъл. Стресът може да попречи на нормалната овулация и следователно да наруши нормалният месечен цикъл. Спортувайте, разхождайте се и изобщо намерете вашият начин за справяне със стреса.

Синдром на поликистозните яйчници

Кисти на яйчниците засягат около 10% от жените на възраст между 15 и 44 години. Хормонален дисбаланс, при който мъжките хормони, наречени андрогени са в излишък. Междувременно, яйчниците не произвеждат достатъчно женски хормони, което затруднява организма стигне до овулация и да има нормален менструален цикъл. В резултат на това може да се стигне до липса на менструация. Лекува се с хормонална терапия.

Отклонения от нормалното тегло

Седем причини за липса на менструация при отсъствие на бременност

Отклоненията от нормалното тегло могат да нарушат редовният менструален цикъл и да доведат до липса на менструация. При прекалено поднормено тегло тялото се затруднява да произведе достатъчно естроген за достигане до овулация. Обратното се случва при наднормено тегло - скок на нивата на естрогена, което може да доведе до липса на цикъл, много тежки цикъл или значително да намали периода между две менструации.

Маточни фиброми или полипи

Маточните фиброми са доброкачествени образувания по стената на матката, съставени от мускулна тъкан. Наричат ги още миоми. Те могат да доведат до обилно кървене при цикъл и между менструациите. Маточните полипи са доброкачествени израстъци, които се прикрепят към вътрешната част на матката, съставени от ендометриални тъкани. За да изключите фиброидите или полипите като причина за нередовния ви цикъл, вашият гинеколог ще нареди ултразвуково изследване. Лечението включва хормонални терапии или хирургично отстраняване на фиброидите и полипите, в зависимост от местоположението и размера им.

Рак на матката

Рак на матката е известен също като рак на ендометриума и може да е причина за липса на менструация. Това е изменение на клетките на лигавицата на матката, което ги превръща в злокачествени. Всяка жена може да бъде засегната от рак на матката, но това е най-често при тези на възраст от 45 до 74 години. По-възрастните жени могат да забележат необичайно кървене, въпреки менопаузата, докато при по-младите жени се проявява с обилно кървене или кървене на нередовни интервали.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати