ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Какво причинява гадене

Какво причинява гадене

Мария ДиковаМария Дикова
Джедай
1507
Какво причинява гадене
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Чувството на гадене е много неприятно. Гаденето е общ и често срещан симптом, който може да се прояви при много заболявания, но и като нормален процес на регулиране на организма.

Изглежда, че всичко може да причини гадене. Най-често за неприятното усещане са виновни стомашни вируси, хранителни натравяния, морска болест, ранна бременност, преяждане.

Има много причини, които карат стомаха ви да се обръща. Ето някои от нещата, които причиняват гадене.

Мигрена

Не е напълно изяснено защо се появяват мигрените. Те често са придружени от гадене, повръщане, чувствителност към светлина и звуци. За да избегнете това, внимавайте за нещата, които предизвикват мигрените ви – силни миризми, ярка светлина, стрес, гладуване, липса на сън.

Безпокойство и тревожност

Безпокойството може да повиши активността на автономната нервна система. Когато това се случи, повече кръв тече в мускулите, вместо в органите на храносмилателната система, което предизвиква гадене. Хормоните на стреса също се отделят в кръвта, което увеличава броя на контракциите в стомаха и също води до неприятното усещане. За да избегнете гаденето, намерете начин да управлявате безпокойството си.

Какво причинява гадене

Дехидратация

Дехидратация настъпва, когато в тялото няма достатъчно вода за изпълняване на нормалните процеси. Тогава организмът изпраща течността и кръвта към органите, които счита за най-важни – мозъка и сърцето. Това може да доведе до намаляване на притока на кръв към органите на стомашно-чревния тракт, причинявайки гадене и болка в корема. За да го избегнете, приемайте достатъчно течности, като най-добре е да пиете вода.

Ниска кръвна захар

Когато кръвната захар е твърде ниска, някои хормони му помагат да произвежда повече глюкоза, което може да доведе до гадене. Ниската кръвна захар може да повлияе и на автономната нервна система, предизвиквайки гадене, подобно на тревожността.

Киселинен рефлукс

Гастроезофагеалната рефлуксна болест може да причини гадене, дължащо се на навлизащата в хранопровода стомашна киселина. За да намалите риска това да се случи, избягвайте преяждането, пушенето, алкохола, пикантните, мазните и киселите храни.

Какво причинява гадене

Пептична язва

Пептичните язви най-често са причинени от бактериална инфекция и водят до парене и стомашни болки, подуване на корема, гадене. За да ги избегнете, мийте ръцете си добре.

Алергии

Сезонните алергии могат да доведат и до гадене, ако причинената от тях слуз се стича в гърлото и хранопровода. Опитвайте се да избягвате алергените и да поддържате състоянието под контрол.

Прием на лекарства

Гаденето е често срещан страничен ефект на много различни лекарства. За много медикаменти е важно да не се приемат на празен стомах. Ако изпиете хапче, преди да сте яли, ще се освободи стомашна киселина, което може да предизвика дразнене или гадене. Ако приемате лекарствата с храна, но въпреки това ви се гади, говорете с лекаря си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати