ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Вредно ли е дишането през устата

Вредно ли е дишането през устата

Вредно ли е дишането през устата

Дишането е процес, който едва ли има нужда от представяне. Всяко живо същество, което получава нужния му кислород от атмосферния въздух и го усвоява посредством бели дробове, диша - и го прави непрекъснато, от мига на раждането си до края на жизнения му цикъл.

Дишаме автоматично, във всякакви състояния, по време на сън и дори в безсъзнание, а спирането на дишането за повече от няколко минути принципно означава смърт - макар и да има отделни изключения. Честотата и дълбочината на вдишванията се регулират подсъзнателно, според обстоятелствата и нуждите на тялото от кислород.

Влияние върху начина на вдишване оказват както физическото, така и психическото състояние на индивида, а освен това процесът може да бъде контролиран и моделиран напълно волево, при желание. След всичко това мисълта, че можем да грешим и в нещо толкова фундаментално и естествено, вероятно е изненадваща. Оказва се обаче, че можем.

Има правила и за дишане

Има и групи хора, които са склонни да задълбават в някакви свои интерпретации на природния ред и да създават теории, които, меко казано, будят недоумение - затова е добре да помните, че човешкото тяло е невероятно сложен механизъм, продукт на стотици милиони години еволюция, тествано и доказало се във времето във всякакви условия - и едва ли критично важен процес като дишането е останал неглижиран. Природата, еволюцията или която и съзидателна сила да стои зад живота, се е погрижила тялото да има повече от един начин да получи жизненонеобходимия му въздух. Нормалният начин за това е дишането през носа - но в случай на затруднения или невъзможност, въздухът може да стигне до белите дробове и през устата.

И тук интригата се заплита - вредно ли е дишането през устата?

Вредно ли е дишането през устата

Според някои последователи на йога практиките и ученията дишането през устата е просто ужасяващо вредно - но същите тия хора твърдят, че нито едно животно не диша през устата и са склонни да поемат вода през задника. И докато последното си има някаква цел, обосновка и вероятни ползи, то твърдението, че нито едно животно не диша през устата, дори няма нужда от оборване - просто наблюдавайте кучето си, конете и т.н. - особено след повишено физическо натоварване. И все пак - фактите са си факти...

Основното дишане е през носа

Макар и да имаме възможност за дишане през устата, то тя е по-скоро допълнителен и резервен вариант за определени обстоятелства. Нормалният вход на атмосферния въздух към белите дробове са ноздрите - и те са съответно оборудвани като първи филтър и зона за обработка на въздуха. Косъмчетата в ноздрите филтрират вдишания въздух от по-големите замърсяващи частици, влажната носна лигавица улавя, колкото успее, от по-малките (замърсителите изхвърляме чрез кихане или волево почистване на носа), а вдишаната през носа струя въздух бива естествено насочена към сливиците, които са първи контролен пост срещу вируси и бактерии. Паралелно с всичко това в носа и носоглътката вдишаният въздух се загрява - тоест, при вдишване през носа белите дробове получават филтриран и с нужната температура въздух.

При дишане през устата въздухът нахлува в дробовете почти непроменен - минимално филтриран и с минимално променена температура. Това не би било проблем, ако вдишваме само приятно прохладен, свеж и чист въздух, но един леден и замърсен въздух, нахлуващ в белите дробове на солидни порции, е не само предпоставка за проблеми със здравето в перспектива, но и непосредствена заплаха от възпалено гърло, трахеята и дробовете. Положението се влошава от факта, че при вдишване през устата обемът и скоростта на въздуха са значително по-големи, а пътят до дробовете - по-кратък. Глаголът нахлува не е избран случайно - точно това се получава!

След обмислянето на подобна възможност вероятно е резонно спонтанно да стигнем до въпроса

Защо изобщо можем да дишаме през устата?

Отговорът е елементарен, а причините са две:

- устата е жизненоважен резервен вход за атмосферния въздух, защото не са един и два случаите, в които по различни причини носът е блокиран и вдишването през него е невъзможно

- в някои обстоятелства и състояния потребността на организма от кислород е толкова повишена, че вдишването през носа не може да осигури нужните количества с нужната скорост. Опитайте се да дишате бавно и спокойно през носа след 100 метра истински интензивен крос, или, примерно, след 100 лицеви опори без почивка - и ще Ви се изясни.

В заключение - възможността за дишане през устата е жизненоважна за организма. Това обаче логично води до нов въпрос: в такъв случай на какво са базирани твърденията, че дишането през устата е вредно?

Тук отговорът е дълъг и обяснителен: дишането само или предимно през устата наистина излага организма на постоянно повишен риск от инфекции и възпаления. Освен това има данни, че при дишане основно през устата белите дробове стават по-отпуснати, което в крайна сметка може да доведе до подаване на по-малко кислород в кръвта.

По-сериозната причина да се приписва вредност на дишането през устата е...

Недостатъчно разбиране!

Вредно ли е дишането през устата

Основните аргументи на застъпниците на теорията, че съществуват вреди от дишането през устата, са в общи линии следните:

- запушеният нос води до напрежение в цялата лицево-черепна област, натрупване на венозна кръв, раздразнение, неспособност за концентрация, главоболие, липса на тонус, умора;

- запушването на носа е причина за хъркане, сънна апнея и безсъние - което е още една причина за хронична умора, наред с намаления приток на кислород. Деца, страдащи от такова състояние, могат да изостанат в менталното и физическото си развитие;

- постоянно запушеният нос може да доведе до инфекция на средното ухо - тъй като носната кухина е свързана с него. Това може да доведе дори до пълна загуба на слуха.

Безспорно е - всичко изброено е факт, проблем и предпоставка за още по-големи проблеми. Има обаче едно голямо, съществено и абсолютно непреодолимо Но - всичко това са проблеми на запушения нос, а не на дишането през устата!

Дишането през устата не е причина за запушване на носа - всъщност дишането през устата е единственото, което позволява на индивида да съществува въпреки запушения му нос!

Казаното дотук по никакъв начин не означава, че трябва да се диша през устата. Правилното, естествено дишане е през носа - устата е резервен вариант за определени обстоятелства. Но макар основното, правилно дишане да е функция на носа, то дишането през устата не е вредно само по себе си!

Дишането през устата може да се окаже предпоставка за проблеми само ако трайно замени дишането през носа - но така или иначе никой не диша през устата, ако няма проблеми с носа (или не е във временно състояние на завишени кислородни нужди). Вредите върху здравето, които нанасят запушванията на носа, не са свързани с дишането през устата!

Още една подробност - почитателите на йога практиките, които твърдят, че дишането през устата е едва ли не престъпление срещу организма, твърдят също, че правилното дишане е цикъл вдишване през носа - издишване през устата. Но не като дихателно упражнение - като постоянен модел. Опитайте да следвате тоя съвет само една минута - и преценете сами каква е истината.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати