Какви са вредите от цигарения дим за непушачите?

Пушене
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер L-XL)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер L-XL)
13.00 лв.
Виж ››

Докато цигарата изгаря, се отделя дим и той е толкова вреден, колкото и димът, който гълта пушачът, докато дърпа от цигарата. В дима се съдържат токсични химикали, които са изключително вредни, дори смъртоносни. Няма човек, който да не е чувал за никотина и въглеродния окис в дима, но освен тях при горенето на цигарите се отделят амоняк, арсен и формалдехид, които са тежки токсични химикали.

Димът, отделян от горящата цигара, се вдишва не само от самия пушач, но и от хората, които са наблизо. Това поглъщане на дима от хора, които не пушат, се нарича пасивно пушене и то е вредно толкова, колкото и активното поглъщане на цигарен дим. Пасивното пушене води до многобройни здравословни проблеми за непушачите. Какви са вредите от цигарения дим за непушачите?

Вредата от цигарения дим при пасивно пушене

Цигареният дим съдържа отровни газове, които водят до тежки, смъртоносни болести. На първо място това са различни видове рак. Пасивният пушач е заплашен от рак на белия дроб, ако редовно поглъща цигарения дим при пушенето на друг човек, особено в затворени помещения. Други видове рак, които могат да се развият от пасивно пушене, са рак на носната кухина и рак на синусите, рак на гърлото, рак на млечните жлези, рак на шийката на матката при жените.

При поглъщането на цигарен дим от пасивния пушач в тялото му попадат радиоактивни елементи като радий и полоний и точно те са причинители на рака на белия дроб. Поради влошаване на преноса на кислород при пасивно пушене се засилва опасността от сърдечни болести. Пасивните пушачи по-често получават сърдечни пристъпи, отколкото хората, които нямат досег с цигарен дим. Пасивното пушене изостря вече съществуващи заболявания като астма, различни алергии, сърдечни болести, болести на дихателните пътища, повишава риска от инсулт.

Вредата от пасивно пушене при малки деца

Болно дете

Пасивното пушене е особено опасно за малките деца. Децата, които редовно поглъщат цигарен дим, са предразположени към бронхит и пневмония. Отровите от дима попадат върху мебелите и вещите в дома при тютюнопушене в закрити помещения и полепват върху повърхностите. След това лесно се пренасят върху ръцете на децата и попадат в тялото им.

Вредата от цигарения дом за бременните жени

Най-напред пасивното пушене, наред с активното, понижава фертилитета. При бременните жени вредите от цигарен дим са особено опасни. Съществува риск от увреждане на плода или от неправилното му развитие. Нараства неимоверно много опасността от спонтанен аборт, мъртвороден плод или раждане на дете с увреждане.

Предпазване

Стъпките, необходими за предпазване от вредите от цигарения дим, не са трудни. Най-напред това означава да не се пуши в дома. Активните пушачи трябва да задоволяват своя навик навън. При посещения на обществени места, особено увеселителни заведения, трябва да се избират такива, в които не се пуши. Децата трябва да бъдат запознати от малки с вредите от активното и пасивното пушене, за да се предпазват и сами.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати