Упражнения за облекчаване на болката при спондилолистеза

При спондилолистеза се усеща болка в кръста
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор-15%
Практичен аксесоар за вашия дом:
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
49.00 лв.
41.65 лв.
Виж ››

С името спондилолистеза се назовава болката ниско в гърба, която се появява при разместване на прешлени и по-точно приплъзването им един върху друг. Това състояние е познато и като дискова херния.

За съжаление, мнозина страдат от него, най-вече заради напрегнатото и интензивно ежедневие. Изключително болезнено е и може да се отключи във всеки един момент. Точно затова, е добре да знаете, че има някои упражнения, които да облекчат болката при спондилолистеза.

1. Повдигане на таза – това упражнение облекчава болка в кръста чрез стабилизиране и укрепва не долната част на гърба. Така се тренира гъвкавостта на тялото. Легнете по гръб с ръце на тила и сгънати колене.

Плуването облекчава спондилолистезата

Освен тренировка в домашни условия или в залата, за намаляване на този тип болка е препоръчват колоездене и плуване. Леко повдигнете таза нагоре и след това пак изравнете със земята. Задръжте 15 секунди преди да отпуснете. Повторете 10 пъти.

2. Коремни преси – слабите коремни мускули често допринасят за болката при спондилолистеза. Ето защо трябва да ги укрепите. Правете упражнението бавно. Легнете по гръб с ръце, скръстени пред гърдите. Бавно повдигнете главата и раменете си, докато усетите напрежение в коремната област. Задръжте 3 секунди и се върнете в изходна позиция. Повторете 10 пъти.

3. Двойно коляно – отново легнете по гръб и свийте колене. Нека ръцете са изпънати успоредно до тялото. Те ще ви помогнат, когато повдигате таза. Повдигнете коленете и таза, задръжте 5 секунди и отпуснете. Повторете 10 пъти.

4. Странично усукване – легнете в странично положение с изпънати крака, един върху друг. Поставете едната ръка на кръста, свика в лакътя, а с другата подпрете глава си. Леко свийте крака, който е отгоре към гърдите си и в същия момент направете леко усукване на тялото. Останете така 3 секунди и повторете 10 пъти от всяка страна.

Упражненията за усукване са полезни при спондилолистеза

5. Разтягане – седнете на земята с изпънати крака. Бавно се наведете напред, докато хванете пръстите на краката си с ръце. Така се разтягат и гърба, и краката. Задръжте за 30 секунди и повторете 3 пъти, като всеки път опитвате да останете в тази позиция по-дълго. Това е много добро упражнение при спондилолистеза.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати