ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Подути лимфни възли - какво означават?

Подути лимфни възли - какво означават?

Angel ValejoAngel Valejo
Новак
212
Болки от подути лимфни възли
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
44.00 лв.
Виж ››

Лимфната система е една от най-важните системи в организма - доколкото изобщо елементите от един невероятен, жив механизъм, могат да се степенуват по важност! Тя се явява допълваща структура за сърдечно-съдовата система, затова и я наподобява по устройство. Нейното предназначение е да извежда излишните течности в така наречените лимфни пространства, да задържа излишъците от хранителни вещества, получени по кръвен път, и да осигурява постепенното им връщане в организма, и наред с всичко това - да пази организма от токсини, вируси и различни видове рак!

Последното е работа на лимфните възли - малки, обвити в капусла от съединителна тъкан овални образувания, обикновено с размери 5 - 8 мм, разположени в групи по протежението на лимфните съдове из цялото тяло. Те съдържат огромни количества за­щит­ни имун­ни клет­ки - лим­фо­ци­ти.

В лимфните възли левкоцитите се раз­м­но­жа­ват и съз­ря­ват, след което част от тях пре­ми­на­ват в лим­ф­ни­те съ­до­ве и оттам - в кръв­та. Лим­ф­ни­те въз­ли произвеждат и така наречения лев­ко­ци­та­рен фак­тор - ве­щес­т­во, сти­му­ли­ращо раз­м­но­жа­ва­не­то на имун­ни­те клет­ки и на дру­ги мес­та в организма. Основната им функция обаче е една: филтриране! Лимфните възли улавят и задържат вредните за организма вещества и микроорганизми, докато макрофагите ги унищожат.

Някои лимфни възли обаче достигат и до 2 см, а най-големият орган с лимфоцитна функция е далакът. Голяма част от лимфните възли са във вътрешността на тялото, но в определени участъци са съвсем на повърхността - и ако това не е затруднено от наличието на мастна тъкан, могат да бъдат открити при палпиране (опипване с пръсти).

Ако обаче откриването им е прекалено лесно, това може да е индикация за проблем - подути лимфни възли са сигнал за болестен процес в организма! Предвид функцията им на основен филтър и защитник, лимфните възли са сред първите органи, които реагират на наличието на болестотворна заплаха.

Когато успяват да се справят безпроблемно, ние дори не забелязваме, че работят - но подуване на лимфните възли вероятен симптом, че нещо не е наред. Спектърът от възможности съвсем не е малък: лимфните възли могат да реагират с подуване на всичко от обикновено възпаление до рак! Диагнозата и лечението винаги са работа на специалист, но какво все пак може да означават подути лимфни възли?

1. Най-добрият вариант: нищо

уморена жена

Увеличените лимфни възли невинаги са симптом на болестни изменения. Понякога дори след най-обствойни прегледи причина за увеличения им размер не се установява, а общото състояние на пациента е добро. Ключови за установяване на проблем са не само размерите на лимфните възли, но и фактори като тяхната плътност, консистенция и евентуална болезненост. Съпътстващата симптоматика също е критично важна - треска, болка, изпотяване, или по-незабележими симптоми като загуба на тонус и загуба на тегло са сред ключовите за диагнозата фактори.

2. Възпаления

Един от най-честите и сравнително безобидни причини за подуване на лимфни възли са възпалителните процеси в организма. Дентални проблеми, афти и възпаление на венците, както и възпаление на сливиците, са обичайни причини за подути лимфни възли, разположени под челюстта.

3. Вирусни инфекции и тумори

Рубеола, морбили, инфекциозна мононуклеоза, Болест на Хочкин, хроничен тиреоидит, рак на щитовидната жлеза и рак на хранопровода са сред нещата, които биха причинили подуване на лимфните възли, разположени на шията.

4. Рак на млечната жлеза

Увеличение в размера на аксиларните лимфни възли (разположени под мишниците) е вероятен симптом за рак на млечните жлези - и принципно разположението на подутите лимфни възли дава представа за областта, в която е локализиран причинителят.

5. Метастази и други усложнения

Лимфогрануломатоза, неспецифичен мезентериален лимфаденит, туберкулоза на илеоцекалните лимфни възли, метастази от злокачествени тумори на яйчниците или тестисите - това са вероятните неща, за които сигнализират увеличените лимфни възли в коремната област. В тази зона палпацията не е удачен метод за диагностициране - заради честото наличие на мастна тъкан. Ултразвуковото изследване или компютърна томография са далеч по-добър вариант, а при съмнения за рак, без значение от зоната, се налага и биопсия на лимфия възел.

6. Венерически болести и инфекции на гениталиите

Венерически болести, както и инфекциии възпаления на краката са сред причините, които биха довели до подуване на лимфните възли, разположени в ингвиналните гънки (слабините).

7. Хематологични заболявания

Подути лимфни възли в шията

Подуването на лимфните възли би могло да е симптом и на заболявания на кръвта - а навременното диагностициране е особено важно в такива случаи!

Принципно реакцията на лимфните възли е обвързана с близостта да източника на проблема - и предвид това кой или кои лимфни възли са увеличени, може да се локализира болестното изменение. Понякога обаче е налице общо, или генерализирано, увеличение на лимфните възли в тялото.

Генерализирано увеличение е налице, когато се констатира подуване на лимфните възли в две или повече несвързани помежду си зони от тялото. То може да се дължи и на всяка от вече изброените възможни причини - реакцията на организма е винаги индивидуална. Други възможни причини са вирусни и паразитни инфекции като бруцелоза, лаймска болест, дифтерия, или паразитни инфекции - токсоплазмоза, трипанозомоза, лайшманиоза, както и на автоимунни заболявания.

Понякога лимфни възли се увеличават дотолкова, че могат да притиснат кръвоносен съд - това налага оперативното им отстраняване. Принципно обаче увеличението на лимфните възли не е заболяване - то е индикатор за заболяване. По тая причина и не съществува специфично лечение за подути лимфни възли.

Отстраняването на проблема е свързано с диагностициране на заболяването, на което реагират лимфните възли, и неговото лечение. Когато първоначалната диагноза е поставена от общопрактикуващ лекар, задължителна следваща стъпка е тя да бъде потвърдена - или отхвърлена - от съответния специалист.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати