Пречистване на белите дробове от слуз

Бели дробове

Ако имате постоянна кашлица, затруднено дишане и позиви за отхрачване, вероятно имате натрупване на слуз в гърдите. Въпреки че това не е опасно за живота състояние, то определено може да повлияе на качеството ви на живот. Ако не предприемете мерки, това може да доведе до допълнителни усложнения.

Преди да се обърнете към лекаря, има няколко неща, които можете да направите, за да пречистите белите дробове от слуз.

На първо място, пийте много течности. Те спомагат за изтъняването на слузта. Топлите течности по-специално са много ефективни за изчистване на слузта от белите дробове.

Това може да облекчи задръстванията, като ви дава малка почивка от симптомите. Освен вода, наблегнете на пилешка супа, топъл ябълков сок, чай без кофеин.

Използвайте и овлажнител за въздух. Парата може да помогне за прочистване на белите дробове от слуз. Оставяйте устройството близо до леглото си, преди да си легнете.

Това може да спомогне за намаляване на задръстванията, така че да можете да спите по-лесно през нощта. Също може да поставите влажна кърпа или дори прането си върху радиатора преди сън. Този трик също ще направи въздуха в стаята ви по-влажен.

Може да си направите собствена парна баня. Затворете плътно вратата на банята и пуснете гореща вода (като внимавате да не се изгорите). Изчакайте помещението да се изпълни с пара и започнете да си поемате дълбоко въздух в продължение на 10 минути.

Според някои изследвания медът, и специално този от елда, също може да ви помогне да се отървете от слузта. Той активира имунната ви система, която от своя страна помага на белия дроб да се освободи от задръстванията.

Етеричните масла помагат за пречистване на белите дробове

Изключително полезен лек срещу задръстванията са и етеричните масла. Специално маслото от мента и евкалиптовото масло са най-добрите естествени деконгестанти.

Няколко са начините да използвате ефективно ароматните масла. Можете да поставите няколко капки в съд с вода и да го затоплите на котлона. Надвесете главата си на излизащата пара и я покрийте с кърпа. Вдишвайте 5-10 минути.

Друг вариант е да поставите две супени лъжици етерично масло в малък леген с вода. Натопете вътре хавлиена кърпа, която след това оставете да съхне през нощта в стаята, в която спите.

Ако не сте алергични към ментово или кокосово масло, можете да го втриете директно в гърдите си, като така също ще постигнете желания ефект.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати