Плодороден прозорец - кога настъпва?

Плодороден прозорец

Повечето специалисти твърдят, че овулацията при една жена настъпва около 11-14-ти ден от месечния ѝ цикъл. С думичката твърдят не се подиграваме с тяхното мнение, напротив. Просто при всяка жена настъпването на овулация е строго индивидуално и се определя от продължителността на нейния месечен цикъл, както и от редица други фактори, с които именно гореспоменатите специалисти са запознати.

Добре, знаем какво е овулация и че през този период жената има най-добри шансове за забременяване. Но какво е плодороден прозорец и как може да се изчисли кога той настъпва?

Плодородният прозорец настъпва от 2 до 10 дни преди или след овулацията и също е период, през който жената има добри шансове да забременее. Подобно на овулацията и неговото настъпване е трудно да се изчисли, въпреки разнообразието от тестове, които се предлагат в аптеките. Има жени, чийто плодороден прозорец съвпада дори с онези досадни дни, през които те кървят.

Налага се да се обърнете към гинеколог, който чрез вашите коректни данни относно продължителността на цикъла ви (прецизно нанесени в месечния календар), изследвания на някои хормони, редовно провеждани наблюдения над т. нар цервикална слуз и още много други методи, може да установи най-точно кога е вашият индивидуален плодороден прозорец.

Особено трудно е да се установи кога е точното настъпване на плодороден прозорец на жена, която е с хормонални проблеми. Не говорим за настъпване на менопауза, защото тогава така или иначе шанса за забременяване се свежда до минимум.

Овулацията е пряко свързана с плодородния прозорец

Става дума за хормонален дисбаланс, при който жената има възможност да забременее и иска да бъде установен нейния плодороден прозорец.

На над 35-годишна възраст обикновено започва да се усеща дефицит на прогестерон, докато нивата на естрогена се покачват. Типичен пример за хормонален дисбаланс. Ако е наложително ще ви бъде назначено абразио, ще ви бъдат изписани хормонални таблетки, противозачатъчни или пък ще бъдете посъветвани да си поставите хормонална спирала.

Методите зависят от това какви са причините да следите настъпването на плодородния прозорец - защото искате да не забременеете или напротив - желаете да се сдобиете с рожба.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати