ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Диабетът и алкохолът

Диабетът и алкохолът

Алкохол
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Хората, които страдат от така наречените социалнозначими заболявания, трябва да се съобразяват с многобройни условности по отношение на начина си на живот и особено на храненето си. Диабетът е такова хронично заболяване, което налага да се провежда строг контрол на хранителната диета, включително напитките. Неслучайно има специално хранене при диабет.

Алкохолът също изисква специално отношение от диабетиците. Въпросът е позволен ли е алкохол при диабет? И ако да, то в какви количества е безопасен?

Вижданията по въпроса се движат в широки граници - от пълно отричане заради общите вреди от алкохол до позволяването му в малки количества. Истината рядко е в полза на най-крайните мнения, а изборът е лично решение на всеки засегнат.

Какви могат да бъдат опасните ефекти от употреба на алкохол от диабетици?

Опасностите от алкохол при диабет идват от възможни резки промени в кръвната захар. Известно е, че при производството на алкохол се слагат големи количества рафинирана захар. Високото съдържание на въглехидрати създава чувство на глад и след употреба на алкохол често се стига до преяждане. Това е опасно за болни от диабет тип 2 и 1, тъй като най-напред се повишават нивата на захарта в кръвта, но после се засилва опасността от хипогликемия.

По какъв начин се причинява хипогликемия при употреба на алкохол?

Диабет

Спадането на глюкозата в кръвта под нормалното ниво се нарича хипогликемия и е опасно животозстрашаващо състояние, особено за хората, страдащи от диабет. Какво може да се случи при консумация на алкохол при диабетик?

- Алкохолът може да блокира тези ензими в черния дроб, които произвеждат глюкоза;

- Алкохолът при диабет може да намали нивото на хормоните, които поддържат кръвната захар и тя да остане висока в продължение на часове;

- Алкохолът може да неутрализира лекарствата за диабет.

Опасността от хипогликемия остава докато алкохолът се обработи в черния дроб, а това зависи от личното тегло на човека, от изпитите количества и видове алкохол, общото физическо състояние и други.

Затова трябва да се спазват някои правила при прием на алкохол?

- Не бива да се пие алкохол на гладно;

- Диабетици, страдащи от затлъстяване, е най-добре изобщо да откажат алкохола;

- Да се консумира храна преди лягане, ако диабетно болният е пил алкохол;

- Да се закуси много добре на следващия ден;

- Да не се оставя диабетик, който е пил алкохол, сам през нощта, за да има кой да му окаже помощ при нужда;

За да се избегнат рисковете от алкохол при диабет добре е мъжете диабетици да не пият повече от 1 чаша вино или бира и не повече от 50 грама концентрат, а жените с диабет трябва да употребяват само леки алкохолни напитки в минимални количества.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати