Седем причини да имате винаги дафинов лист вкъщи, различни от готвенето

Дафинов лист
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер L-XL)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер L-XL)
13.00 лв.
Виж ››

Когато чуем дафинов лист, първото нещо, което се появява в съзнанието ни е вкусно ястие. Това е така, защото обикновено го свързваме с готвенето, като любима подправка, придаваща специфичен вкус и вид на храната.

Но дафиновият лист има свойства, за които не сте и подозирали. Нека видим някои от тях или защо е хубаво да го имате винаги под ръка вкъщи и да усетите лечебните му сили, щом го запалите.

Укрепва имунната системадафиновият лист е пълен с витамини, минерали и полезни елементи, които съдейства за доброто функциониране на организма. Лесен трик, с който може да надвиете настинката е да запалите няколко листа, прибавяйки ги към ястието, което сте сготвили.

Успокоява – дали знаехте за тази употреба на дафиновия лист? Димът от изгорения дафинов лист влияе положително върху нервната система, намалявайки стреса и тревожността. Той дава енергия на тялото, като същевременно кара умът да релаксира. Достатъчни са 10 минути, за да се почувствате много по-спокойни.

Облекчава възпалението – заради някои от вещества, съдържащи се в него. Дафиновият лист има свойството да влияе благоприятно върху възпаления, особено такива в ставите. Виновникът за действието се нарича евгенол.

Облекчава дихателни проблеми – дафиновият лист е естествено средство за лечение на проблеми с белите дробове. Вместо запален, може да използвате дафинов лист, накиснат във вода или масло от него, което да втриете в областта на гърдите. Създаването на пара също е вариант. Може да вдишате аромата за успокоявате на алергии, астма и други дихателни затруднения.

Инхалациите с дафинов лист

Засилва концентрацията – вече споменахме, че дафиновият лист успокоява ума. Точно по тази причина, той съдейства за по-добрата концентрация. Може да го запалите и да оставите аромата му да се разнесе, докато правите йога вкъщи или медитирате. Това ще се отрази прекрасно на организма.

Премахва умората – още една важна полза на дафиновия лист. Той влияе положително върху хроничната умора. Зарежда тялото с енергия и слага край на неприятното чувство, при което сякаш нямаме сили за нищо.

Полезен при диабет – благодарение на противовъзпалителните и антиоксидантните си свойства, дафиновият лист може да повлияе на нивата на инсулина в кръвта в период от един месец, ако се приема всеки ден по 1 до 3 грама. Според специалистите, за този период той може да облекчи някои симптоми на диабет.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати