Колко често трябва да се посещава гинекологът?

Гинекологичен преглед

Редовната профилактика е най-важната грижа за здравето ни. Тя ни спестява сериозни здравословни проблеми или позволява да хванем в зародиш вече възникналите такива. Поне веднъж годишно трябва да посещаваме личния си лекар, да следим кръвното си налягане, да пускаме кръвни изследвания, които да покажат в какво състояние е организмът ни.

Важна профилактика, която никога дамите не бива да пропускат - гинекологичните прегледи. Те са жизненоважни, защото с редовни проверки можем да се предпазим от изключително сериозни заболявания, дори онкологични. Въпрос, на който много жени не знаят отговора - колко често се посещава гинекологът?

Да ходите на гинеколог само тогава, когато имате оплаквания, е непрепоръчително. Причината - много сериозни заболявания не дават симптоми в началото си. Такива например са ендометриозата, други кистозни образувания, миоми, възпаления, дори злокачествени заболявания.

Важно е поне веднъж годишно, дори и без да имате симптоми, да посещавате гинеколог. Той ще ви направи преглед с ехограф, за да установи има ли изменения по яйчниците и матката. Ще вземе микробиологична проба и секрет за цитонамазка. И микробиологията, и цитонамазката са от съществено значение - първият тест улавя гъбични инфекции в зародиш и показва точният им вид, а ПАП тестът, както е известна още цитонамазката, е признат метод не само за диагностика, а и за превенция на рак на маточната шийка - едно от най-честите онкологични заболявания при жените.

болка при гинеколога

Ехографското изследване пък е важно, защото дава точна информация за репродуктивните органи. Именно чрез тази образна апаратура можете да получите ясна представа как точно функционират и яйчниците, и матката - дали се образуват кисти, дали имате фоликули, дали овулирате, дали имате репродуктивни заболявания.

Всички изброени, ако останат нелекувани, могат да доведат до сериозни проблеми, които е трудно да бъдат третирани с напредването на заболяването - ендометриозата, например, лекувана в ранна форма, няма да доведе до щети върху яйчниковия резерв или до сраствания.

Веднъж годишно е задължителна профилактиката при гинеколог, най-добре - веднъж на 6 месеца. Друг ориентир - когато гинекологът ви прави цитонамазка, патологът би следвало да поясни на резултатите кога е препоръчително да направите следващата. Това не означава обаче, че ако това изследване е перфектно, можете да пропуснете профилактиката. Не забравяйте също така, че трябва да да си правите гинекологичен преглед не просто превантивно, а всеки път, когато имате каквито и да е оплаквания.

Виж повече

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари