ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Колко често трябва да се посещава гинекологът?

Колко често трябва да се посещава гинекологът?

Гинекологичен преглед

Редовната профилактика е най-важната грижа за здравето ни. Тя ни спестява сериозни здравословни проблеми или позволява да хванем в зародиш вече възникналите такива. Поне веднъж годишно трябва да посещаваме личния си лекар, да следим кръвното си налягане, да пускаме кръвни изследвания, които да покажат в какво състояние е организмът ни.

Важна профилактика, която никога дамите не бива да пропускат - гинекологичните прегледи. Те са жизненоважни, защото с редовни проверки можем да се предпазим от изключително сериозни заболявания, дори онкологични. Въпрос, на който много жени не знаят отговора - колко често се посещава гинекологът?

Да ходите на гинеколог само тогава, когато имате оплаквания, е непрепоръчително. Причината - много сериозни заболявания не дават симптоми в началото си. Такива например са ендометриозата, други кистозни образувания, миоми, възпаления, дори злокачествени заболявания.

Важно е поне веднъж годишно, дори и без да имате симптоми, да посещавате гинеколог. Той ще ви направи преглед с ехограф, за да установи има ли изменения по яйчниците и матката. Ще вземе микробиологична проба и секрет за цитонамазка. И микробиологията, и цитонамазката са от съществено значение - първият тест улавя гъбични инфекции в зародиш и показва точният им вид, а ПАП тестът, както е известна още цитонамазката, е признат метод не само за диагностика, а и за превенция на рак на маточната шийка - едно от най-честите онкологични заболявания при жените.

болка при гинеколога

Ехографското изследване пък е важно, защото дава точна информация за репродуктивните органи. Именно чрез тази образна апаратура можете да получите ясна представа как точно функционират и яйчниците, и матката - дали се образуват кисти, дали имате фоликули, дали овулирате, дали имате репродуктивни заболявания.

Всички изброени, ако останат нелекувани, могат да доведат до сериозни проблеми, които е трудно да бъдат третирани с напредването на заболяването - ендометриозата, например, лекувана в ранна форма, няма да доведе до щети върху яйчниковия резерв или до сраствания.

Веднъж годишно е задължителна профилактиката при гинеколог, най-добре - веднъж на 6 месеца. Друг ориентир - когато гинекологът ви прави цитонамазка, патологът би следвало да поясни на резултатите кога е препоръчително да направите следващата. Това не означава обаче, че ако това изследване е перфектно, можете да пропуснете профилактиката. Не забравяйте също така, че трябва да да си правите гинекологичен преглед не просто превантивно, а всеки път, когато имате каквито и да е оплаквания.

Изследвания при гинекологичен преглед

Според лекарските препоръки жените на възраст 21-65 години трябва да се подлагат ежедневно на тазови изследвания и задължителната цитонамазка. Над 30-годишна възраст се препоръчва и включването на теста за човешки папиломен вирус. След тази възраст са задължителни и прегледите на гърдите. По преценка на лекаря се назначават и изследвания за различните сексуално-трансмивни заболявания.

Всеки ежегодишен гинекологичен преглед задължително включва снемане на анамнеза, ултразвуково изследване, палпация. Лекарят преценява има ли необходимост и от допълнителни тестове.

Подготовка за гинекологичен преглед

Хубаво е гинекологичният преглед да не се осъществява по време на менструалното кървене. Важно е да се отбележи, че менструацията не е причини за отлагане на належащ преглед, но може да даде отклонения в резултите на цитонамазката.

Преди самото изследване има някои правила, които трябва да се спазват: не бива да се използва вагинален душ 24 часа преди прегледа; да не се ползват тампони; вагинални медикаменти; различни вагинални пудри или спрейове.

24 часа часа преди прегледа се забраняват и сексуалните контакти (особено ако предстои колпоскопия). Преди прегледа трябва да се изпразни пикочният мехур, за да се намали дискомфорта.

Има някои определени случаи, в които не се препоръчва извършването на гинекологичен преглед:

1. Компроментирано емоционално, психическо или физическо състояние.

2. Наличие на активна вагинална инфекция.

3. Менструация (ако ще се прави цитонамазка).

4. Използване на вагинални душове, вагинални таблетки или тампони в период по-малък от 24 часа преди прегледа.

Рискове при гинекологичния преглед

По време на обикновения гинекологичен преглед не съществуват никакви рискове за здравето на жената. Възможно е да се изпита определен дискомфорт, както и леко прокървяване в резултат на вземане на цитонамазката или колпоскопията. Това прокървяване е напълно нормално и се дължи на лекото излющване на горния слой на шийката на матката. Отшумява в рамките на ден.

Преглед при гинеколог

Първо посещение при гинеколога

Много млади момичета се чудят кога трябва да приемат тази стъпка и да направят първото си посещение при гинеколог. Обикновено специалистите препоръчват първото посещение да е между 13 и 15-годишна възраст. Изберете си добър гинеколог, на който можете да се доверите и си запишете час.

Важно е младото момиче да отговаря на всички въпроси на гинеколога, да не се притеснява, защото неудобството може да остави някои неуточнени теми, които имат сериозна роля в развитието на бъдещата жена.

След започването на полов живот посещението на гинеколог всяка година е задължително.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати