Всичко, което трябва да знаете за кръвната захар

Измерване на кръвната захар

Количеството глюкоза, което човек има в кръвта, се нарича кръвна захар. Този термин е разговорен на медицинския термин за съдържанието на глюкоза в кръвта ни. Концентрацията е различна при всеки човек, но и в зависимост от това дали сме приемали храна или не, дали е сутрин или вечер.

Ако организмът не е в състояние да регулира кръвната захар се говори за хипогликемия – при ниска кръвна захар или хипергликемия – за висока кръвна захар. Захарният диабет е заболяване, при което кръвта е в състояние на продължителна хипергликемия. Нормалните стойности на кръвната захар при здрав човек трябва да са между 3, 9 до 6 mmol/l.

Когато посещаваме личния си лекар и ни правят пълна кръвна картина, в тези изследвания може да влиза и измерване на кръвната захар. Това трябва да става сутрин, задължително на гладно.

Нивата на кръвната захар се променят в зависимост от това каква е обмяната на веществата в организма ни, как функционира черния дроб, какво е състоянието на панкреаса, надбъбречните жлези, щитовидната жлеза, централната и вегетативната нервна система.

От основно значение за нормални нива на кръвната ни захар е храната, която приемаме и дали организмът ни усвоява захарта, която е приел. Ако стойностите на кръвната ни захар са завишени, говорим за диабет. За да се установи дали имаме т. нар. захарен диабет, се прави изследване на гладно.

От пациента се взима венозно кръв, приема се глюкоза, разредена във вода. След 60 минути се взима кръв за втори път. След 2 часа отново се дава кръв. Ако след първата проба, стойностите на кръвната ни захар са над 6, 6 mmol/l и над 11, 1 mmol/l след 2 часа, то тогава става въпрос за диабетно състояние.

Завишената кръвна захар може да подсказва за диабет

За да разберем сами, че имаме проблем и завишени нива на кръвната захар, може да обърнем внимание на няколко дребни неща, като например - сухота в устата, честа жажда, често уриниране. Това са няколко знака, че имате завишена кръвна захар. По тези начини организмът се опитва да се отърве от глюкозата в кръвта ни.

При повишаване на кръвната захар над нормата, задължително се проявява поне един от изброените симптоми като показател за заболяването.

Виж повече

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари