Избягвайте тези храни при запек

Запек

Въпреки, че запекът е изключително разпространен в цял свят, истината е, че той предизвиква сериозен дискомфорт на страдащите от него. Причините за запек са много – както стрес и нерви, така и особености в перисталтиката, най-честата обаче – лоши хранителни навици.

Всички знаем, че за да функционира отделителната ни система правилно, трябва да се погрижим за нея, а именно – да консумираме повече течна храна, сурови плодове и зеленчуци, достатъчно количество фибри, мазнини.

Знаем ли обаче кои са забранените храни при запек?

Млечните продукти са една от хранителните групи, които могат не просто да направят проблема по-лош, но и да и генерално да го предизвикат. Причината е лактозна непоносимост, която голяма част от населението на земята има.

И докато консумацията в малки количества не обикновено не създава проблеми, то храненето изцяло или основно с продукти с лактоза може да предизвика такива симптоми. Ако имате малко дете и то страда от такива проблеми, можете да подозирате именно млечните продукти, тъй като детският стомах е особено чувствителен на лактоза, колкото и полезна да е тя.

Мазните храни са друг вероятен източник на проблемите. Докато полезните мазнини, като например зехтин, авокадо или ядки, ни помагат за доброто функциониране на отделителната система, то вредните мазнини имат обратен ефект. Ако имате склонност към запек, избягвайте всичко пържените храни, особено приготвено навън. В заведенията за бързо хранене често се използва мазнина, която е стара.

Банани при запек

Внимавайте с бананите. Те се считат за забранени храни при запек. Да, това вероятно звучи нелогично, защото плодовете и зеленчуците са най-добър приятел на добрата перисталтика. Бананите обаче могат да бъдат причина за такива проблеми, особено зелените. Ако имате склонност към трудно изхождане, вместо зелени, наблегнете на зрели плодове.

Трябва да внимавате и с месото. Протеините в него са жизненоважни за доброто функциониране на тялото ни. В случай че имате предразположение към забавен метаболизъм, винаги комбинирайте печеното месо с голяма свежа салата, която е източник на фибри.

Какво включва доброто хранене при запек? Това са храни, богати на фибри, особено зеленчуци. Плодовете също са приятел на перисталтиката, особено полезни са ябълките и кивито. Не изключвайте от менюто си яхнии и сосове, задължителни са и супите.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати