ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Как кокаинът действа на тялото

Как кокаинът действа на тялото

Кокаин

Кокаинът е вид наркотик, който се разпространява под формата на прах или крек (твърда форма на кокаина). Той е мощен стимулант, с краткотраен ефект. Смята се, че от по-сериозните наркотици кокаинът е най-чист, което е причината все повече хора да прибягват до употребата му, мислейки си, че няма да се пристрастят. Но кокаинът води до пристрастяване, тъй като много бързо стига до мозъка.

Когато кокаинът се шмърка, ефектите се появяват по-късно, но продължават около 20-30 минути. А когато се пуши, се появяват след 2-3 минути и продължават около 10 минути. Без значение по какъв начин се приема, действията на кокаина върху тялото винаги са едни и същи.

Ето основното въздействие на кокаина върху тялото:

Кокаинът ще ви накара да се чувствате сякаш сте на върха на света. Ще ви вдъхне самоувереност и ще ви държи свеж и буден. Ще ви накара да се почувствате развеселен, по-енергичен и ще станете по-приказлив.

Обикновено този ефект се появява при хора, които не употребяват често кокаин и не приемат големи количества. Много са случаите обаче, в които хората стават агресивни, самодоволни, неспокойни и арогантни. Кокаинът може да ви накара и да поемете всякакви рискове като си мислите, че са нещо нормално.

Под въздействието на кокаина ще се увеличи издръжливостта ви, чувството на глад и умора ще отслабнат. Температурата на тялото ви също ще се повиши, което ще доведе и до обилно потене. Ще имате учестено дишане и разширени зеници.

Предозирането с кокаин може да доведе до поява на симптоми на психоза – объркване, страх, параноя, халюцинации и др.

Рядката употреба на кокаин може да има и сексуално стимулиращ ефект, който отслабва при зачестяване на приема.

Когато ефектите от този наркотик започнат да изчезват, ще се почувствате депресирани и разочаровани, като е напълно възможно да усещате тези чувства в продължение на няколко дни.

Вреди от кокаин

Кокаинът пагубно въздействие върху тялото

В по-големи дози кокаинът може да предизвика гърчове, сърдечен удар или просто да спре сърцето. Рискът от предозиране се увеличава при смесването му с други лекарства или алкохол.

С течение на времето шмъркането на кокаин може сериозно да увреди лигавицата на носа, в последствие на което тя да се откъсне от ноздрите и потребителят да остане с обезобразен нос. Пушенето на кокаин може да предизвика проблеми с дишането и болки в гръдния кош.

Кокаинът може да доведе до проблеми с психичното здраве на потребителя, особено ако негов роднина страда от психични проблеми.

Кокаинът може да доведе до параноя и панически атаки. Инжектирането на кокаин може да повреди вените и да причини язви или гангрена, както и да доведе до заразяване с ХИВ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати