Няколко неща, които всеки трябва да знае за хемороидите

болка при хемороиди
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Хемороидите са често срещани и това изисква да знаем повече за тях.

Може би най-трудното за вярване е, че всички ние имаме хемороиди. Това твърди д-р Алексис Грусела, колоректален хирург. Въпреки че звучи шокиращо, хемороидите са напълно нормални. Те са анална тъкан, даваща ни допълнителна подкрепа в аналния канал. Хората ги забелязват, само когато започнат да създават проблеми.

Очевидно не всички имаме болезнени хемороиди. Нещо трябва да не е наред, за да се превърнат хемороидите в сърбящи и болящи издатини, за които си помисляме, щом чуем името им. Основният виновник е коремното налягане. Напрежението може да се дължи на запек, прекомерно тегло на корема, бременност.

Според специалистите напрежението причинява разтягане на тъканта и отслабването ѝ с течение на времето. Разтягането кара кръвоносните съдове в хемороидите да се разширяват, което довежда до повече кръв в областта и причинява набъбването и потенциалното кървене на хемороидите.

Болезненото състояние е много разпространено, като всеки пети страда от него. С напредването на възрастта рискът се увеличава. При хората на 50 и повече години почти половината са измъчвани от хемороиди.

Има два основни вида хемороиди – вътрешни и външни. Външните се появяват при аналния отвор и са покрити с кожа. Те са покрити с нерви и са свързани с болка, сърбеж, парене. Вътрешните са вътре в аналния канал. Не можете да ги видите и да почувствате симптоми от тях, но са по-склонни да кървят.

проблем с хемороиди

Въпреки че създават неудобства, хемороидите няма да причинят пряко увреждане на здравето ви. Не са свързани с рака по какъвто и да е начин. Единственото притеснение е при прекомерно кървене, което може да доведе до анемия, но това се случва много рядко.

Но това не означава да не се срещнете с лекаря си. Хората мислят, че симптомите им са свързани с хемороиди, взимат нещо за болката и се успокояват. Но трябва да се консултирате със специалист. Кървенето може да се дължи на други състояния. Всеки, който има кървене или кръв в изпражненията, трябва да се консултира с лекар. Това може да са симптоми на колоректален рак, фисури, брадавици.

Най-простият начин да избегнете хемороидите е да промените навиците си в тоалетната. Много хора влизат с нещо за четене или с телефона си и седят вътре повече, отколкото е нужно. Продължителното седене на тоалетната чиния създава напрежението, което може да доведе до възпаление на хемороидите.

Запекът е основният причинител на хемороиди. Третирането му е важна стъпка в справянето с хемороидите. За да се справите със запека, трябва да се хидратирате и да приемате достатъчно фибри. При упорит запек може да прибегнете и до лекарства.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати