ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Начини за превенция на рака на маточната шийка

Начини за превенция на рака на маточната шийка

Превенция на рака на маточната шийка
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

За рак и различните ракови заболявания се говори все по-често и по-често. А ракът на маточната шийка е второто по честота заболяване при жени. Това е заболяване, което се причинява от човешки папиломен вирус (HPV) и за радост, може да бъде предотвратено с ранна превенция. Много случаи на този вид рак има в слабо развитите страни. Причината е слабата информираност на жените в тези райони.

Съществуват няколко рискови фактори за развитието на рак на маточната шийка. Това са ранните сексуални контакти или многото сексуални партньори. Един от най-разпространените рискови фактори е ограниченият достъп до скрининг и лекарски услуги. Това е фактор, който преобладава в слабо развитите страни, където лекарските кабинети са много малко, а жените нямат възможност за превенция и профилактика.

Сигурни сме, че сте чували или виждали по радиото или телевизията рекламите за ваксиниране срещу рак на маточната шийка. Това са кампании, които насърчават младите жени към първична профилактика срещу заболяването. Това става с ваксина срещу рака. Ако не искате да се ваксинирате поради някакви лични съображения или се страхувате от ваксините, то друг начин за превенция е цитонамазката. Това е изследване, което всеки гинеколог прави при редовен профилактичен преглед в лекарския си кабинет на своите пациентки.

Друг начин за превенция срещу рак на маточната шийка е течно-базирана цитология. Това е най-новият метод за цитологично изследване на маточната шийка. Това е цитонамазка, при която клетките се поставят в специална течна среда. След това се центрофугират на специален апарат, при което се премахват всички примеси като слуз, левкоцити, еритроцити и се гледат чистите клетки. Методът се счита за най-достоверен. Предлага се при нас в кабинета.

Ваксина срещу рак на маточната шийка

Един от най-разпространените начини за превенция срещу рака на маточната шийка са HPV – тестове. Благодарение на тях, може да се разбере дали има инфекция с вируса, с които типове е тя и какъв е рискът от развитие на злокачествено заболяване.

Освен това, съществуват редица международни и национални препоръки, изготвени на експертно и политическо ниво. Превенцията чрез ваксинация е добро решение - тя би дала отражение върху заболяемостта от рак на маточната шийка в национален мащаб, но затова трябва ваксинирането да се извършва на популационен принцип, или с други думи - ваксинирането срещу рака на маточната шийка да е част от националната политика на държавата и се поема от нея.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати