Стесняване на кръвоносните съдове - симптоми и причини

Стесняване на кръвоносните съдове

Сърдечно-съдовите заболявания са все по-разпространени в днешно време. Наднорменото тегло, нездравословното хранене, стресът водят до риск от сърдечна болест. Обикновено оплакванията започват със стесняване на кръвоносните съдове.

Причини за стесняването на кръвоносните съдове може да са фактори като: тютюнопушене, алкохолизъм, инфекциозни заболявания, метаболитни нарушения, автоимунни заболявания, съсиреци, захарен диабет, атеросклероза, висок холестерол, увреждане на периферни нерви, спазъм на кръвоносните съдове, вродени съдови аномалии и други.

Нека разгледаме по-подробно причините и симптомите за стесняване на кръвоносните съдове!

На първо място, е храненето. Ако консумирате прекалено мазна и нездравословна храна, то със сигурност имате повишени нива на холестерола и триглецеридите в кръвта.

Един от основните рискови фактори за възникване на сърдечносъдови заболявания е повишеното ниво на холестерола. При възрастните холестеролът не трябва да надвишава 5, 0 ммол/л като цяло. Ако е по-висок от 8, 0 ммол/л, лекарите предписват на пациентите лечение с медикаменти.

Честата употреба на алкохол също спомага за това. Това за съжаление води до стесняване на кръвоносните съдове.

Друга причина за този проблем е студът. Когато температурите навън са минусови, мускулатурата започва да се свика и да стеснява кръвоносните съдове. А оттам – започва да се влошава кръвообръщението. Когато е студено, започваме да ходим по-често до тоалетна и да отделяме повече урина. Това обаче води до сгъстяване на кръвта и повишава кръвосъсирването.

Заболяванията на сърцето са свързани със стесняване на кръвоносните съдове

Ако усетите внезапна болка в гърдите, то това е сигурен симптом за сърдечен проблем. Стенокардията е най-често срещаната форма на исхемична болест на сърцето.

Тя често е предизвикана от недостатъчно снабдяване с кръв на определен участък на сърцето. Затова, ако имате проблеми със сърцето, стесняване на кръвоносните съдове или друго подобно оплакване, много внимавайте през зимата. Не излизайте от топло на студено и започнете да се движите повече.

Спрете цигарите, тъй като никотинът свива кръвоносните съдове, а химичните вещества в цигарения дим влияят негативно на кръвообръщението.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати