ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Последици от нездравословния начин на живот

Последици от нездравословния начин на живот

нездравословен начин на живот
Дифузер и овлажнител за етерични масла, LED светлини, 2в1
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Дифузер и овлажнител за етерични масла, LED светлини, 2в1
60.00 лв.
Виж ››

През последните години темата за здравословния начин на живот стана толкова популярна, че е в полезрението ни през цялото денонощие. Редовно рекламиране на витамини, добавки, биохрани, избягване на всеки вреден навик и всяка нездравословна храна – всички тези пропаганди са край нас. Здравословният начин на живот е толкова популярен, че някои го възприемат и като прекалена мания – възникват и нови психически разстройства, свързани с тази мания.

Не бързайте обаче да се присмивате на хората, които се опитват да водят здравословен начин на живот. Много и всеизвестни са ползите от него. Наясно ли сме обаче какви са ефектите на нездравословния живот върху тялото ни? Истината е, че те могат да бъдат смъртоносни, ако не обърнете внимание на здравето си прекалено дълго време. Ето кои са.

Диабет – той може да е пряка последица от злоупотреба с вредни храни. Погрешно на повечето вярвания, така наречената захарна болест не се дължи единствено на прекомерна консумация на захар, а и на много бързи въглехидрати и мазни храни – пържени картофки, чипс, голямо количество бял хляб и брашно.

диабетът е последица от нездравословния живот

Артеросклероза – ако се храните с прекалено мазни храни, рискувате да натрупате плаки по стените на кръвоносните съдове. Тези плаки са именно холестеролът. Основен виновник за това състояние – палмовото масло и други рафинирани мазнини. Тялото ни няма механизъм, който да ги разгражда, затова те директно се натрупват по подобен вреден начин.

Наднормено тегло – липса на движение и прекалено голямо количество вредна храна може да доведе до затлъстяване. А то е един от най-големите проблеми на съвремието. На него се дължат огромен брой от смъртните случаи годишно, тъй като повечето килограми са пряко отговорни за сърдечно-съдови проблеми, диабет, високо кръвно налягане.

Хипертония – смята се, че около ¾ от българите страдат от хронично високо кръвно. То може да е пряк фактор от нездравословния начин на живот, особено липсата на физическа активност, но и последващ – в следствие на диабет, артеросклероза и наднормено тегло. Високото кръвно обаче има сериозни последици, като варирането му може да доведе дори до инсулт.

хипертонията е резултат от нездравословно хранене

Зависимости – на практика можем да се пристрастим към всичко. И докато пристрастяването към здравословен лайфстайл не е полезно от психологическа гледна точка, но няма негативи за здравето ни, то такова поведение към вредни навици може да ни убие. Известни са адикции към алкохол, цигари, захар. В последно време популярност набира и друго психическо разстройство, което се нарича компулсивно хранене.

Хронични болести – прекомерната консумация на вредни продукти носи със себе си много тежки заболявания. Тютюнопушенето, например, е свързано с много видове рак, с хронична обструктивна белодробна болест, с пулмонална хипертония. Алкохолът – с цироза, сърдечни проблеми и онкологични заболявания. Същото важи и за вредната храна и подсладените напитки. Всяка от тези болести може да е смъртоносна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати