Всичко, което трябва да знаете за контрацептивите

различни видове контрацептиви

Все повече стават начините за предпазване от нежелано забременяване. В съвремието да използваш контрацепция обаче се превръща в сложна задача - вариантите са много, все повече се увеличават и познанията ни за вредите и ползите. Основно обаче се делят на два вида - нехормонални и хормонални.

Нехормоналните се наричат още бариерни. Сред тях е презервативът - може би най-добре познатият метод за контрацепция. Именно те са най-използваните начини за предпазване от нежелано забременяване в световен мащаб.

Диафрагмата също е част от бариерните методи на защита, но тя е значително по-непопулярна. Пред нея презервативът има много предимства - предпазва от инфекции, предавани по полов път, както и от ХИВ. Презервативът дава и по-голям процент на защита срещу нежелано забременяване. Той е лесен за употреба, достъпен, няма странични ефекти. Именно тези качества го правят най-предпочитан избор сред двойките на всяка възраст.

Другата голяма група е тази на хормоналната контрацепция. Преди години особено голяма популярност набраха противозачатъчните хапчета. И докато тогава те са съдържали основно хормон, наречен прогестин, и са се толерирали относително добре, то днес всички видове противозачатъчни са комбинирани. Това означава, че освен прогестин, те съдържат и малко количество естрадиол - синтетичната форма на естествения хормон естроген.

Комбинираните противозачатъчни обаче имат много странични ефекти, които могат да са и сериозни. Това включва и увеличен риск за образуване на тромби и съсиреци във вените или в артериите, които от своя страна да доведат до инфаркт, инсулт и белодробна емболия, дори сред млади момичета. Затова употребата на противозачатъчни при пушачки е строго непрепоръчителна, особено при жени над 35 години или при страстни пушачки.

противозачатъчните са основен метод за контрацепция

От друга страна, противозачатъчните хапчета могат да се използват и с лечебна цел - те помагат при поликистоза, образуване на фоликулярни кисти, при акне, ЛУФ-синдром. На тях трябва да се гледа отговорно обаче и да се изписват само сред съответните изследвания. Прогестините, които днес по-рядко се използват с цел контрацепция, не са свързани с повишен риск от образуване на тромбози. Ако се използват само с цел контрацепция обаче, тези лекарства предпазват значително по-малко от комбинираните противозачатъчни.

Метод, който не вреди и се толерира най-добре според проучванията - вътрематочната спирала. Съществува хормонална и нехормонална спирала, като проучванията сочат, че този метод е подходящ дори и за момичета, които все още не са разждали. Друго предимство на спиралите - те се използват дългосрочно и не влияят на фертилитета в дългосрочен план.

Въпреки, че вариантите за предпазване от забременяването са толкова много на брой, днес все още има хора, които не желаят или пропускат използването на контрацептиви. Не забравяйте, че прекъснатият полов акт носи реален риск от забременяване. Практикувайте го със сигурен партньор. При случайни сексуални контакти - първи избор нека винаги да е презервативът.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Свързани рецепти