Причини за забавен растеж и развитие

Много са причините за забвен растеж
3 броя неопренови маски за многократна употреба
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя неопренови маски за многократна употреба
30.00 лв.
Виж ››

За забавяне на растежа и развитието можем да говорим, когато детето не расте с нормална скорост за възрастта си. Забавянето може да бъде причинено от основно здравословно състояние като дефицит на растежен хормон или хипотиреоидизъм.

В някои случаи ранното лечение може да помогне на детето да достигне нормална или почти нормална височина. Ако подозирате, че детето ви не расте нормално, задължително посетете личния си лекар. Това може да е признак и за други сериозни здравословни проблеми.

Ако детето ви е по-малко за възрастта си от другите деца, то може да има проблем с растежа. Обикновено се счита за медицински проблем, ако то е по-малка от 95% от децата на неговата възраст. Забавяне на растежа може да бъде диагностицирано и при дете, чиято височина е в нормалните граници, но чийто темп на растеж е забавен.

В зависимост от основната причина за забавянето на растежа може да има и други симптоми.

Такива са диспропорцията на ръцете и краката, сравнени с торса. Също така е възможно децата да имат ниски нива на хормона тироксин.

Това води до загуба на енергия, запек, суха кожа, суха коса и проблеми с баланса. Друг симптом са ниски нива на растежен хормон. Това може да повлияе на растежа на лицето, като кара хората да изглеждат необичайно млади.

Ако забавеният растеж е причинен от заболяване на стомаха или червата, може да имат кръв в изпражненията, диария, запек, повръщане или гадене.

Забавеният растеж може да се дължи на различни причини.

Често той се дължи на семейна история на нисък ръст. Ако родителите или другите членове на семейството имат нисък ръст, напълно нормално е детето да расте с по-бавен темп от своите връстници.

Причина за състоянието може да е и конституционно забавяне на растежа. Децата с такова състояние са по-ниски от средните, но растат с нормални темпове. Те обикновено имат забавена костна възраст, което означава, че костите им узряват по-бавно от възрастта им.

Честа причина за по-бавни растеж и развитие е и хипотиреоидизмът. При това състояние щитовидната железа, която освобождава хормона на растежа, не работи с пълния си капацитет.

При децата със синдром на Даун се наблюдава забавено развитие

Друга възможност е Синдром на Търнър. Това е генетично заболяване, което засяга жени, които нямат част или цяла Х-хромозома.

По-рядко срещаните причини за забавения растеж включват Синдром на Даун, скелетна дисплазия, някои видове анемия, като сърповидно-клетъчна анемия, бъбречни, сърдечни, храносмилателни или белодробни заболявания, употребата на някои лекарства от майката по време на бременност, лошо хранене, тежък стрес.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати