На какво може да се дължи студената пот?

Студеното изпотяване може да се дължи на много проблеми

Студената пот се случва, когато изведнъж почувствате хлад в тялото си, който се появява заедно с ненормално изпотяване, независимо от това колко горещо или студено е около вас. Този вид изпотяване обикновено се повява под мишниците, по дланите и стъпалата.

За разлика от нормалното изпотяване, студеното не е в резултат от тежки физически упражнения или високи температури. Различава се и от нощните изпотявания. С нощните изпотявания често ще се събуждате в средата на нощта със слой от пот по цялото тяло, а дрехите, чаршафите и одеялата могат да са влажни или мокри. Нощните изпотявания се случват само докато спите. Студеното изпотяване не се появява по цялото тяло и може да се случи по всяко време в денонощието.

Избиването на студена под може да бъде причинено от различни условия. Често те са свързани с реакцията на организма, който се подготвя за борба или бягство. То също се дължи на общи състояния, които предотвратяват циркулирането на кислород или кръв в тялото.

Такова е шокът. Той се появява, когато тялото реагира на екстремни условия на околната среда или тежки наранявания. Органите не получават необходимото количество кислород или кръв. Ако тялото остане в това състояние твърде дълго, може да се стигне до увреждане на органите. В някои случаи шокът може да бъде фатален, ако не се лекува.

Студената пот също е характерна при някои видове инфекции. Те са в резултат от бактерии или вируси, които атакуват тъканите на тялото. В много случаи инфекциите причиняват възпаление, тъй като имунната система се опитва да се пребори със състоянието.

Сепсис се случва, когато имунната ви система реагира на сериозна бактериална или вирусна инфекция в корема, белите дробове, пикочната система или големи телесни тъкани. При сепсис възпалението може да се случи в цялото тяло. Това може да доведе до съсирване на кръвта, което прави по-трудно за вашите органи да получават прясна кръв и кислород и съответно да причини студено изпотяване.

Световъртеж е замаяност, която се дължи на усещането, че стаята около вас се движи, когато всъщност не е така. Често се причинява от проблеми с вътрешното ухо и връзките му с мозъка. Един от симптомите на състоянието е студената пост.

Припадъкът (синкоп) се случва, когато не получавате достатъчно кислород в мозъка си. Студената пот може да се появи точно преди или след като изгубите съзнание.

При топлинен удар също може да имате студено изпотяване

Припадъкът поради загуба на кислород в мозъка може да се случи по редица причини като дехидратация, топлинен удар, забавена циркулация на кръвта, екстремно изтощение, наличие на определени сърдечни заболявания, които карат сърцето да бие твърде бързо или твърде бавно.

Силната болка, причинена от нараняване, като например от счупване на кост или удар в главата, може да причини студени изпотявания подобно на начина, по който шокът може да предизвика състоянието, тъй като органите не получават достатъчно кислород.

Стресът или силното безпокойство, причинени от прекомерни отговорности у дома, на работното място или в училище, могат да предизвикат студени изпотявания. Други симптоми могат да включват необяснима болка, повръщане, напрегнати мускули.

Други причини за студените изпотявания могат да бъдат мигрена, менопауза, хипотония, хипоксия, хипогликемия.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати