Подуване на краката при диабет

Подуването на краката се среща често при диабетиците

Подуването, известно още като оток или едема, е натрупване на течност в организма (задържане на вода), което причинява подуване. Отокът често засяга краката, глезените, стъпалата и китката. Задържането на вода често е лечимо, като лечението варира в зависимост от причината.

Основният симптом на едемата, както подсказват другите наименования на състоянието, е подуване на засегнатата област. Други съпътстващи симптоми, които могат да възникнат, са покачване на тегло, болки в крайниците, болки в ставите, обезцветяване на кожата, хипертония (високо кръвно налягане).

Подуването на краката при диабет може да е опасно. Диабетиците да предприемат допълнителни предпазни мерки, когато страдат от състоянието.

Отокът е в резултат от увреждане на капилярите или повишено налягане, което води до изтичане на течност в околните тъкани и води до подуване. Хората с диабет често имат проблеми с кръвообращението, които могат да причинят затруднения или невъзможност за лечение на раните. Отокът затруднява зарастването на раните, затова контролирането му е от съществено значение.

Има много причини за поява на едема. Сред тях са физическа неактивност, прекалено дълго време прекарано в изправено състояние, операция, изгаряне, горещо време. Чести причинители са бременност, менопауза, менструация, седене или стоене дълги периоди от време, контрацептивни хапчета, прекомерен прием на сол, недохранване. Хората с диабет трябва да избягват тези рискови фактори за поява на състоянието, когато е възможно.

Подуването може да се появи, но изключително рядко, и при дълбока венозна тромбоза, целулит, остеомиелит, травма, разкъсана киста на Бейкър, лимфна обструкция.

Подуването на краката може да е съпроводено с венозни проблеми

Подуването на краката също може да бъде свързано с по-тежки състояния като сърдечни заболявания, венозна недостатъчност, чернодробно заболяване и бъбречно заболяване.

Някои лекарства за диабет също могат да причинят оток, по-специално тиазолидиндионовите лекарства. Хората с диабет имат два пъти по-голяма вероятност да имат сърдечно заболяване или сърдечна недостатъчност.

Лечението на подути крака при диабет варира в зависимост от причината. Задържането на вода може да бъде разрешено, ако основната причина е адекватно лекувана.

Редовната физическа активност и предотвратяването на дълги периоди на стоене могат да помогнат за намаляване на задържането на течности. Препоръчва се безсолна диета, особено ако задържането на течности е предизвикано от бъбречно заболяване.

Ако сте с наднормено тегло, загубата му може да помогне за намаляване на задържането на течности. Диуретиците също помагат за отстраняване на течността от тялото и могат да бъдат предписани при подуване на краката.

Важно е за пациентите с диабет да предупреждават своя лекар, когато изпитват признаци и симптоми на оток.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати