ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Какво сигнализират хриповете?

Какво сигнализират хриповете?

хрипове и кашлица
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp-25%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
44.00 лв.
33.00 лв.
Виж ››

Хриповете са често срещано явление, обикновено при настинка. Те се улавят от лекар чрез преслушване и са два вида – сухи и влажни. Влажните се образуват при преминаването на въздух през бронхиален секрет. Сухите се дължат на стеснени участъци в дихателните пътища.

Много са причините за хриповете. Обикновено те сигнализират за заболявания на дихателната система, най-честите от които са бронхит или пневмония. В тази ситуация обикновено те се лекуват с антибиотици и са в резултат или на настинка, или на бактерия.

Друга безобидна причина – гастроезофагеална рефлуксна болест, позната на народен език като „киселини“. Тук хриповете се получават, защото киселините дразнят хранопровода, като често при киселини може да се появи дори и гръдна болка, която някои пациенти бъркат със сърдечна. Тук лечението е просто – лекарства, които потискат киселинния рефлукс в тялото.

Има и по-сериозни причини за хриповете, които трябва да вземете предвид в случай, че те се проявяват при вас без наличието на кашлица и не са инцидентна находка, когато сте болни от грип или сте настинали. Много характерен е този симптом при астмата, особено при астматичен пристъп.

Тук трябва да потърсите лекарска помощ, ако методите, по които се лекувате в случай на такъв, не дадат резултати. Астматичен пристъп може да получат дори хора, които не страдат от астма. Понякога той инцидентно се случва след бронхит или при спонтанна алергия. Тук винаги трябва да търсите бърза помощ.

астмата е една от причините за хрипове

Срещат се и при белодробната фиброза, която се характеризира с натрупване на течност в белите дробове. Това обаче е сериозно заболяване, което се диагностицира в ранна детска възраст.

Хриповете са характерни и за бронхиолита. Това е състояние, при които най-малките дихателни пътища в белите дробове набъбват и се възпаляват в следствие на инфекция. Най-често той се среща при малки деца и бебета. Важно е да се търси лекарска помощ, защото има вероятност да се развие астма на по-късна възраст.

Туберколозата може да е друга причина за хриповете. Това е възпалително заболяване, което най-често засяга дихателната система, но не само. Следете за хронична кашлица с примесени с кръв храчки, висока температура, нощни изпотявания и загуба на тегло.

Най-сериозните причини за хриповете са сърдечна недостатъчност, сепсис, анафилактичен шок, белодробен оток. Ако оплакванията продължават дълго, посетете лекар, за да изключите първо най-тежките заболявания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest