Ежедневните навици, които повишават кръвното

многото сол повишава кръвното налягане

Високото кръвно налягане е проблем не само на възрастните хора, но и на значителна част от младото поколение днес. То е един от основните фактори, които могат да бъдат причина за сърдечно-съдови проблеми и заболявания, инфарктът е само едно от тях. Високо кръвно може да увреди и останалите органи, да нанесе сериозни щети в организма, които има своите последствия.

То не е за подценяване и изисква незабавни мерки. В случай се нямате вроден проблем, не сте на възраст или причината за високите нива на кръвното налягане не е здравословна, има доста неща, които бихте могли да промените.

Може би не осъзнавате, но редица външни фактори имат лошо въздействие върху кръвното и целия организъм. Ето някои ежедневните навици, които повишават кръвното:

1. Наднормено тегло – килограмите над нормата са един от факторите, които могат да причинят високо кръвно. Решение в този случай е диета, спорт или комбинация от двете за максимални резултати. Колко по-скоро влезе във форма, толкова по-малък ще бъде риска от проблеми със сърцето.

2. Застоял начин на живот – който, за съжаление днес водят много хора. Нездравословната храна, стоенето на дивана, пред телевизора или компютъра, липсата на каквато и да е физическа активност, може да доведе до високо кръвно. Заседналия начин на живот не е от полза за никого, без значение от възрастта.

нездравословната храна повишава кръвното

Добре е да започнете да се движите повече – малки разходки, почистване на дома или упражнения. Подобряването на хранителния режим също е наложително. Нека има баланс и повече здравословни продукти в менюто ви – плодове, зеленчуци, нискомаслени и пълнозърнести храни.

3. Прекалена консумация на сол – това е продължение на точка 2. Солта не е полезна и онези от вас, които прекаляват с нея трябва да я намалят. Ако ви е трудно в началото, бихте могли да замените натриевата сол с калиева, но постепенно трябва да намалите и приеманото количество.

4. Прекалена консумация на алкохол – може да разберете, че имате проблем с кръвното, ако не можете да носите на алкохол. Ако след две чаши, погледът ви се премрежва, определено не трябва да прекалявате, защото само ще си навредите.

стресът е фактор за високо кръвно

5. Твърде много стрес – стресът е нещо, което дебне зад всеки ъгъл. Непрестанни проблеми, които обикновено не са толкова големи, колкото притеснения изразходваме по тях, а и да са, като се тревожите няма да разрешите проблема. Малко повече позитивизъм, медитация, йога дори, биха помогнали за намаляване какво неговото ниво, така и това на кръвното налягане.

6. Значителен прием на лекарства – без значение какви. Дори обикновеното хапче за глава може да ви коства високо кръвно, ако прекалявате с него.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати