ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Как правилно да измерваме кръвното налягане?

Как правилно да измерваме кръвното налягане?

правилно измерване на кръвното налягане
Бял пластмасов кухненски стелаж с колелца - 56см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Бял пластмасов кухненски стелаж с колелца - 56см
30.00 лв.
Виж ››

Хипертонията е сред най-често срещаните заболявания в днешно време. На практика тя протича почти безсимптомно, а пораженията, които нанася, са изключително тежки. Затова я наричат тих убиец.

Важно е да следим нивото на кръвното си налягане – когато ходим на профилактичните си прегледи, обикновено личният ни лекар ще извърши измерването за нас. Някои видове хипертония остават скрити – не винаги кръвното налягане е постоянно високо. Това означава, че следенето му веднъж годишно е крайно недостатъчно.

Затова апаратът за кръвно е задължителен за всяко домакинство. Знаем ли обаче как да боравим правилно с различните апарати – механични и електронни? Често се оказва, че има подробности, които пропускаме.

Има няколко неща, които да вземете предвид преди да мерите кръвното налягане. Понякога може да видите по-висока от обичайната стойност. Затова преди да извършите измерването не бива да пиете стимулиращи напитки – енергийни и кофеинови; не бива да пушите; не бива да мърдате; не бива да кръстосват краката си, не бива да говорите, докато го измервате. Всички тези дейности го повишават изкуствено.

Въпросът остава: кой е правилният начин да мерим кръвното си. Без значение дали апаратът е механичен, или електронен, основите са еднакви. Мерете кръвното си или в седнало положение с подпрени на земята крака, или легнете. Важно е 10 минути преди измерването да сте били в покой.

кръвно налягане

Трябва да мерите кръвното си на празен пикочен мехур, защото ако имате нужда да уринирате, стойностите отново ще бъдат завишени. Мерете го на една и съща ръка, обикновено това е лявата. Винаги кръвното се мери два пъти. Ако между първия и втория път разликата е повече от 5 пункта, измерете го трети път.

С електронните апарати е особено важно да държите ръката си отпусната, подпряна в лакътя, като апарата за кръвно е на нивото на сърцето - без значение дали е за китка, или за горната част на ръката. Обикновено механичните апарати са значително по-точни – не е случайно, че рядко виждате електронен апарат в лекарски кабинет.

Перфектни стойности на кръвното налягане са под 120 за систолична, или горна граница, и под 80 за диастолична, или долна граница. За предхипертонично състояние се смята кръвно налягане с граници над 125/80 до 139/89. Хипертония I степен е в границите между 140-159 за систолично и 90-99 за диастолично.

По-тежката степен е кръвно над 160/100. Всикчи тези стойности изискват консултация с кардиолог и лечение. Спешно състояние, изискващо незабавно лечение, е хипертоничната криза. При нея измерването е над 180/110.

Виж повече
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest